Kummikaru aurab gümnaasiumist ära

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesel koolide teadusteatri festivalil Viljandi gümnaasiumis annavad noored homme etendusi ettevalmistatud katsetega. Neid on oodatud vaatama ka teiste koolide õpilased, kes veel teadusega teatrit ei tee.
Esimesel koolide teadusteatri festivalil Viljandi gümnaasiumis annavad noored homme etendusi ettevalmistatud katsetega. Neid on oodatud vaatama ka teiste koolide õpilased, kes veel teadusega teatrit ei tee. Foto: Erakogu

Teisipäeval käis Viljandi gümnaasiumi projektijuht Ene Nobel põneva nimekirjaga mööda poode – näiteks tuli tal osta kummikarukomme ja tulekustuteid.

Ostunimekirja kuulusid veel gaasipõleti, mutipeletusaine, mullitaja ja atsetoon. Vajaliku kraami kogus Nobel kokku ehitus-, kodutarvete- ja toidupoest. Saaki läheb vaja reedel algaval koolide teadusteatrite festivalil, mida veab Viljandi gümnaasiumi keemiaõpetaja Ave Vitsut.

Õpetaja selgitas lühidalt, mida kujutab endast kummikaru reaktsioon. «See on keemiateatri klassika,» ütles Vitsut. Kõigepealt sulatatakse gaasipõleti abil mingit hapnikurikast ühendit, kas siis nitraati või kloraati, millest hakkab sulades hapnikku vabanema. Siis pistetakse sellesse kummikaru, aga kuna see on suhkrust, süttib ta põlema. Ehk siis kummikaru läheb kuuma vanni ja aurab lihtsalt ära.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles