Näitleja pistis pipra viinapudelisse

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Näitlejanna Tiina Tauraite sai maha oma esiktootega – ta hakkas valmistama pipraviina ja teeb seda Viljandimaal.

Õigupoolest polegi ta ju oma sõnutsi enam ainult näitleja: 2012. aastast on tal taskus ka taimekasvataja diplom.

Aasta jagu tööd piprapõllul andis tulemuseks pipraviina, mis sai pudelisse oktoobrikuu lõpul Holstres. Tänavu rohkem seda ei toodeta, kuid protsess jätkub järgmisel aastal.

Tuttavad ja armsad tšillid

Õigupoolest on Tiina Tauraite juba aastaid pipraid kasvatanud. «Iseenda rõõmuks ja tarbeks,» märkis ta.

Pärast Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli lõpetamist oli tal kindel mõte omandatud teadmistega midagi suuremat ette võtta. «Et tšillid olid mulle tuttavad ja armsad, tuligi mõte luua omanimeline toode,» rääkis ta.

Koduköögis viina villida ei võinud ega saanud, niisiis tuli leida koostööpartner. «Juhus viis mind kokku osaühinguga Apricot. Sõitsime Viljandisse ja ühel pühapäevahommikul tegime meeskonnaga koos igasuguseid põnevaid katsetusi, destilleerimist ja mõõtmisi,» meenutas ta.

«Selleks, et viin välja saaks tulla, oli vaja pidevalt ja kontsentreeritult tööd teha aasta ja neli kuud,» lausus Tiina Tauraite. Oma toote valmimisel tahab ta osa võtta igast protsessist. «Ja selle juurde kuulub ka piparde kasvatamine.»

Nagu põllumees kunagi

Et pipraviin võiks oktoobrikuus välja tulla, algas töö juba keset talve külvamisega ning jätkus terve kevade ja suve taimede kasvatamisega. Tõtt-öelda olid tänavu lood sellega üsna keerulised. «Iga väike tšilli oli arvel,» tõdes Tauraite ning lisas, et möödunu andis hea õppetunni järgmiseks aastaks. «Prognoosida on väga keeruline ja kui kogemusi pole, on see veelgi keerulisem,» tähendas ta. «Saak sõltub ikkagi ilmast ja selles osas käitusin nagu põllumees kunagi: vaatasin taevasse ja palusin. Natuke aitas ka!»

Kui piprad olid paraja mõõdu ja valmiduse saavutanud, võis nad ära noppida ja viinatehasesse toimetada.

Apricoti toidutehnoloogi Ülle Paju abiga valmis viin, mis vastas etaloniks seatud maitsele. Tuli vaid alustada tootmist ja selleks andis abikäe Silver Laido. «Tema osutas veel tegemata tööle ja aitas plaane seada,» lausus Tauraite ning märkis, et kindlasti ei jää asi siinmaal pidama. «Liigun kindlasti toodete arendamisega edasi. Tšillid on põnevad ja pakuvad inspiratsiooni. Loodan, et need ideed, mis mul peas keerlevad, realiseeruvad konkreetseteks toodeteks, nagu juhtus Tiina Tauraite Pipar & Viinaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles