Mis viiks maaelu edasi?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

MAAELUST KÕNELDAKSE nii või naa alati palju, Eestis paraku enamasti hääbumise võtmes. Ei tahaks kaasa minna nendega, kes süüdistavad üht või teist valitsust maaelu põhjalaskmises. Kõige teravamad kriitikanooled tabavad muidugi Mart Laari, kelle valitsemise ajal käis talude ja maade laustagastamine.

Enamikul juhtudel muidugi heastati ajalooline ebaõiglus, aga kõrvuti sellega said maaomanikuks ka kauged sugulased, keda maaga ei sidunud miski. Minu kodukandis olid omandireformi järel ühtäkki kõik talukohad rahvast täis, kuid kümne aasta pärast vilistas tühjades akendes taas tuul.

Väga paljud naasjad olid maaelu suhtes naiivsed olnud. See polnud enam Pätsi-aegne talupidamine – nüüd nõudis aeg suuri investeeringuid, neid aga polnud võimalik teha. Küla tühjenes, sest kadusid ka need, kes varem tagastatud taludes elasid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles