Kultuuri­maja aastapäeva tähistatakse stiilipeoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala keskuses toimub liiklustund ja Moldova õhtu.
Sakala keskuses toimub liiklustund ja Moldova õhtu. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tuleva nädala laupäeval, 15. novembril tähistatakse Sakala keskuses endise Viljandi kultuurimaja 61. aastapäeva Pitsipeoga.

1953. aastal tegi Jossif Vissarionovitš Stalin Suure Sotsialistliku Oktoobrirevolutsiooni aastapäeva puhul Viljandile kingituse: avati kultuurimaja. Uhke stalinistlikus stiilis kultuuritempel püstitati endise Seasaare kõrtsi asukohale. Endine hoone, kus Eesti Vabariigi ajal olid tegutsenud ärid ja teater Ugala, oli sõja ajal, 1941. aastal tugevasti kannatada saanud. Selle varemetele ehitatigi aastatel 1952–1953 arhitekt Johannes Fuksi projekteeritud kultuurimaja.

Viljandi rajooni kultuurimaja põhiline ülesanne oli Viljandi elanike kultuuriline teenindamine. Lisaks direktorile ja kunstilisele juhile kuulusid organisatsiooni koosseisu instruktor, ringijuhid, kunstnik-dekoraator ning maja funktsioneerimist toetav administratiiv- ja abipersonal. Kultuurimajas käis innukas ringitegevus, tegutsesid koorid, orkestrid, ansamblid ja isetegevuslik nukuteater. 1992. aastal läks maja üle Viljandi linnale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles