Tamm võib elada tuhandeaastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanalt veskitammilt alla voolav vesi mühiseb mahedalt.
Vanalt veskitammilt alla voolav vesi mühiseb mahedalt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vikipeedia andmetel võib tamm elada mitusada, koguni tuhatkond aastat vanaks. Eesti teadaolev vanim ja ühtlasi jämedaim tamm on Võrumaal Urvastes kasvav Tamme-Lauri tamm, mille vanuseks on arvestatud 680 aastat ja mille ümbermõõt rinnakõrguselt on 825 sentimeetrit. Seda puud on kujutatud ka Eesti kümnekroonisel rahatähel.

Leedus Stelmužes on tõenäoliselt Euroopa vanim, umbes 1500-aastane tamm. Eesti teadaolevalt kõrgeim, 36,5 meetri kõrgune harilik tamm kasvab Audru mõisa pargis.

Suure-Jaani kandi pikaaegse metsaülema Jaan Jaska sõnutsi tundub kliima soojenemine tammedele hästi mõjunud olevat ning kui vahepealsetel aegadel kippus neid Eesti metsades nappima, siis nüüd on neid taas rohkem. «Lõuna pool kasvab tammesid tavaliselt rohkem. Eesti kipub olema tema leviku põhjapoolse piiri lähedal. Siberis näiteks tamme ei leidu,» märgib ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles