Teabepäevad aitavad hoone soojaks muuta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigimetsa majandamise keskuse Lilli loodusmaja teabepunkti töötaja Liina Laanemets (esiplaanil) ja  mittetulundusühingu Lilli Looduskeskus esindaja Ly Laanemets küpsetasid reedel teabepäevale tulijate jaoks karaskit.
Nad tegid seda hiljuti uue kuue saanud köögis.
Riigimetsa majandamise keskuse Lilli loodusmaja teabepunkti töötaja Liina Laanemets (esiplaanil) ja mittetulundusühingu Lilli Looduskeskus esindaja Ly Laanemets küpsetasid reedel teabepäevale tulijate jaoks karaskit. Nad tegid seda hiljuti uue kuue saanud köögis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mittetulundusühing Lilli Looduskeskus püüab säästva renoveerimise õppepäevade abiga lüüa kaks kärbest korraga: jagada teadmisi ja taastada vana palkhoonet.


Esimene teabepäev oli Lillis reedel. Kõigepealt tutvustas asjatundja Peep Tobreluts loodusmajja rajatud kemmergu näitel kuivkäimlate kasutamise võimalusi hoonetes.
Seejärel kõneles vanade palkhoonete seisundi hindamisest ja renoveerimisest Andres Ansper Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse osakonnast.

Järgmine säästva renoveerimise õppepäev on Lilli loodusmajas 13. augustil. Siis on tähelepanu all akende ja muude maja puitosade säästev taastamine. Samal päeval saadakse teadmisi vanade palkmajade soojustamise ning looduslike värvide kasutamise kohta. Õppepäevale on oodatud kõik huvilised ning osavõtt on tasuta.

Mittetulundusühingu Lilli Looduskeskus esindaja Ly Laanemetsa sõnul on eespool nimetatud üritused üks osa projektist «Lilli loodusmaja soojustamine ja säästva renoveerimise teabepäevade korraldamine». Selleks on ühing saanud Leaderi programmist 312 000 krooni toetust.

Projekti eesmärk on käsikäes õppepäevadega soojustada loodusmaja, taastada laudvooder ning värvida see loodusliku muldvärviga. Samuti parandatakse ära vana ahi, mis kippus sel talvel juba lagunema.

«Soovime maja soojapidavaks muuta, et lastel oleks seal talvel paremad tingimused,» selgitas Laanemets. «Seni on talveprogrammide puhul tulnud looduskeskust alati mitu päeva varem kütma hakata, et sooja sisse saada.»

Õppepäevadega ühel ajal teeb osaühing Lapoli soojustustöid.

Kõnealune projekt on mittetulundusühingul juba teine, mis Leaderi programmist toetust on saanud. Esimene projekt lõppes mais ning tänu sellele said korda köök, duširuum ja käimlad.

«Kordatehtud olmeruumid avardavad tunduvalt meie võimalusi,» rõõmustas Ly Laanemets uue ilme saanud köögis askeldades. «Kui hiljuti matkapäeva korraldasime, saime külalistele kõik toidud kohapeal valmis teha ning hiljem siin ka nõud ära pesta.»

Tualettruumidest tunti puudust talviste looduslaagrite ajal, sest lastel oli siis
ebamugav välikäimlat kasutada. Ka duširuumid aitavad laagrilistel end paremini tunda.

Loodusmaja köögis hakkab silma osaühingus Aava eritellimusena valminud mööbel. Iga kapiuks on valmistatud ise puidust ning kaunistatud selle puu nimetuse ja lehekujuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles