Hingedepäeval kuuleb eleegiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleegiline trio
Eleegiline trio Foto: Erakogu

Laupäeval kell 18 esitab muusikute trio koosseisus Sigrid Kuulmann (viiul), Marko Martin (klaver) ja Aare Tammesalu (tšello) Viljandi Jaani kirikus Sergei Rahmaninovi monumentaalse teise klaveritrio alapealkirjaga «Eleegiline».

Teos on loodud 1893. aastal ja pühendatud Pjotr Tšaikovski mälestusele. Kuigi eleegiat (itk, nutulaul) kasutati XIX sajandi muusikas sageli, tuli harva ette nii ulatuslikult arendatud kompositsiooni. Rahmaninovi «Eleegilise trio» vorm ja muusikaline väljendus on äärmiselt omanäolised ja fantaasiarikkad. See on kahtlemata üks romantismiajastu mõjuvamaid kammermuusikateoseid: haarab esimesest akordist ja suudab muuta 45 minutit üheks pikaks lummavaks ohkeks. Euroopa muusikakultuuri paremad traditsioonid segunevad siin mõistega «vene hing» sedavõrd sugestiivsel moel, et muusikat võib liialdamata nimetada unustamatuks.

Trio kõik muusikud on andnud kontserte nii Eestis kui välismaal. Viiuldaja Sigrid Kuulmann on võitnud mitu rahvusvahelist konkurssi ja saanud auhindu eesti muusika interpreteerimise eest. Ta on mänginud koos Neeme Järvi, Andrei Tšistjakovi, Andres Mustoneni ja paljude teiste dirigentidega. Läinudsuvise Viljandi vanamuusika festivali lõppkontserdil oli ta Klaaspärlimäng Sinfonietta kontsertmeister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles