Põlenguohver peab pisikustutit kasutuks

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehituspoe ees olevas parklas süttis auto.
Ehituspoe ees olevas parklas süttis auto. Foto: Elmo Riig

Viljandis Bauhofi poe esises parklas süttinud auto omanik pidi kapotialust kustutades nentima, et kilogrammine pulberkustuti on pigem mänguasi ja edaspidi tuleb autosse muretseda vähemalt viiekilone kustuti.


«Ühekilosega ei tee mitte midagi,» tunnistas põlema läinud Renault’ omanik. Et kapotialust põlengut enne päästjate kohalejõudmist kontrolli all hoida, tühjendas ta nii enda kui ühe appi tõtanud inimese antud kustuti. Palju aitasid teda ka Bauhofi töötajad, kes võtsid appi poes olevad kustutid.

Põlema läinud auto omanik soovib parkimisplatsil appi tulnud inimesele uue kustuti anda.

«Selle saab ta kätte Bau­hofi infoletist,» lausus ta. Ohver nentis, et ta ei tea, kes abistaja oli, kuid see inimene jäi «Sakala» fotograafi pildile ning on tuvastatav. «Bauhofiga sain ka asjad korda,» lisas mees.

Ta ei oska arvata, miks sõiduk süttis. «See on neli aastat vana auto, mis on korralikult hoolduses käinud,» rääkis ta. «Kõik filtrid ja tihendid peaksid olema regulaarselt vahetatud.»

Lõuna-Eesti päästekeskuse ennetustöö büroo juht Erki Remmelkoor pole nõus väitega, et 1-kilogrammine pulberkustuti on mänguasi, kuid soovitab autojuhtidel muretseda siiski vähemalt poole suurema kustutusvahendi.

«Oskusliku kasutamise korral saab ka kilose kustutiga midagi ära teha,» lisas Erki Remmelkoor. Tema jutu järgi on peamine viga, mida tehakse, see, et enne kustutamist avatakse kapott, see aga annab leegile vaid jõudu. Kapotialust tuleks kustutada rattakoopa kaudu või siis avada mootorikatet õige pisut.

Oskusi soovitab Remmelkoor omandada päästeteenistuse avalikel üritustel või kauplustes, kus kustuteid müüakse. «Kui valesti kustutada, pole ka viiekilosest kasu, ehkki see on kindlasti efektiivsem,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles