Viljandi maakond ja Hiinas asuv linn sõlmivad sõprussuhted

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Daqing
Daqing Foto: Erakogu.

Esmaspäeval külastab Viljandi maakonda Hiina Rahvavabariigi Daqingi linna delegatsioon ning visiidi käigus on kavas alla kirjutada leping kahe regiooni sõprussidemete loomise ja edendamise kohta.

Lepingu kohaselt soovitakse suurendada Hiina ja Eesti elanike teineteisemõistmist ja vastastikuseid suhteid ning arendada sõbralikku ja mõlemale poolele kasulikku koostööd.

Raamkokkuleppes on nimetatud koostööd majanduse, kaubanduse, teaduse ja tehnoloogia, kultuuri, spordi, tervise jm. valdkondades, mis aitab loodetavasti kaasa nende valdkondade üldisele arengule mõlemas regioonis.

Viljandi maavanema Lembit Kruuse sõnul tuli sõpruslepingu sõlmimise initsiatiiv Hiina poolelt ja seda vahendas Hiina saatkond Eestis.

«Meie võtame seda kui võimalust, et kui siin Viljandimaal mõni Hiinaga seotud idee, plaan, küsimus või miks mitte ka probleem peaks tekkima, siis on suures Hiina riigis vähemasti üks koht, kuhu huvilisi juhatada,» selgitas Kruuse. «Selline koht, kuhu pöördudes saab toetuda omavahelistele sõprussuhetele ning mille puhul võib loota, et ees ootavad inimesed, kelle jaoks sa ei ole enam suvaline kuju kusagilt tundmatult maalt.»

Maavanema hinnangul ei tähenda partnerite erinev suurus – Daqing on pindalalt umbes poole Eesti suurune ning elanikke on seal kahe Eesti jagu – sõpruse ja koostöö puhul midagi.

Kõnealune sõprusleping sõlmitakse viieks aastaks ning see pikeneb automaatselt, kui kumbki pool lepingut ei lõpeta.

Daqing on prefektuuri staatuses linn Kirde-Hiinas Heilongjiangi provintsi lääneosas. Regiooni pindala on kokku 21 000 ruutkilomeetrit, millest ligi veerandi moodustab linnastu. Elanikke on 2,8 miljonit, neist elab linnas üle 1,2 miljoni.

Poole sajandi vanuse linna rajamine on seotud Hiina suurima nafta- ja gaasimaardla avastamisega ja naftatööstuse algusega piirkonnas. Praeguseks on Daqing suurim naftatootmise ja üks suuremaid naftakeemiatööstuse keskusi Hiinas. Wikipedia andmetel on Daqingi sõpruslinnade hulgas näiteks Venemaa linn Tjumen, mis on samuti nafta ja gaasi poolest tuntud, aga ka Kanada linn Calgary ja Chungju linn Lõuna-Koreas.

Samas on «naftapealinn» Daqing tuntud ka kui põhjapoolse Hiina «saja järve linn», sest tema maa-alale on laiali laotatud 150 järve ning linna läbib ka kaks jõge – Songhua ja Nenjiang. Umbes kolmandiku Daqingi territooriumist hõlmavad rohealad. Hiina saatkonna teatel on linn on mitut puhku pälvinud tunnustust nii keskkonna kui turismi valdkonnas.

Koostöölepingu allakirjutamise järel saab Daqingist Viljandi maakonna seitsmes sõpruspiirkond. Seni on Viljandimaal sarnased sidemed sõlmitud Saksamaa Minden-Lübbecke maakonna, Rootsi Dalarna maakonna, Poola Podlaskie vojevoodkonna, Austraalia Wollondilly maavalitsuse, Läti Bauska rajooni ning Leedu Plunge rajooni omavalitsusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles