Mitmekordne tapja on taas tapmise pärast kohtu ees

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kohtumaja kinniste uste taga mõistetakse õigust Juri Kolesnikovi süüasjas. Esimesed kaks istungit on kohtualuse tervisehädade pärast pooleli jäänud ja kiirabil on tulnud kohtusaalis teda turgutamas käia.
Viljandi kohtumaja kinniste uste taga mõistetakse õigust Juri Kolesnikovi süüasjas. Esimesed kaks istungit on kohtualuse tervisehädade pärast pooleli jäänud ja kiirabil on tulnud kohtusaalis teda turgutamas käia. Foto: Marko Saarm / Sakala

Mõrva, peksmiste ja varguste eest astus sel nädalal Viljandis kohtu ette 39-aastane Juri Kolesnikov, kes on tapmiste ja peksmiste eest 16 aastat trellide taga veetnud.

Seekord süüdistatakse teda ühe mehe mõrvas, kahe mehe peksmises ja kolme mobiiltelefoni varguses. Kohtuprotsess algas kahe kinnise istungiga sel nädalal ning mõlemal korral tuli Kolesnikovile kohtusaali kutsuda kiirabi, sest sõit politseibussis Tartu vanglast Viljandi kohtumajja oli tal südame pahaks ajanud.

2012. aasta veebruaris viimati vanglast vabanenud Kolesnikovi kohtu ette viinud sündmused said alguse mullu 6. novembril ning kulmineerusid päev hiljem. Sellest ajast alates on ta ka eeluurimisvanglas istunud.

Peksmisest tapmiseni

Süüdistuse kohaselt viibis Juri Kolesnikov mullu 6. novembril koos teiste isikutega ühes Viljandi elumajas, kus tarvitati alkoholi. Kolesnikovi ja ühe teise mehe vahel tekkis tüli, mille käigus võttis süüdistatav lauanoa ja tekitas kannatanule kergeid vigastusi. Lahkudes varastas ta kolm mobiiltelefoni, mis nüüdseks on omanikule tagastatud.

Järgmisel päeval jõi Kolesnikov alkoholi koos kahe tuttavaga Loode tänava maja korteris. Üks meestest oli nii purjus, et jäi magama. Teisele, endast viis aastat vanemale mehele tungis Kolesnikov aga kallale ja lõi talle mitu korda haamriga pähe. Kannatanu suri sündmuskohal.

Kui magama jäänud mees üles ärkas, tungis süüdistatav ka talle kallale ja lõi teda näo- ja peapiirkonda. See ohver pääses vigastustega.

Sakala andmetel kutsus Kolesnikov seepeale ise politsei ja ootas patrulli maja ees.

Kaks mõrva järjest

Juri Kolesnikov on seadustega pahuksis olnud varasest noorusest saadik. Alaealisena seisis ta kaks korda kohtu ees varguste pärast ning esimese tapmiseni jõudis 18-aastasena.

Selle pani ta toime 1994. aasta suve lõpul Holstre baari Kolm Karu juures. 14. augusti hilistel tundidel koos kolme mehega seal kaarte mängides Kolesnikov kaotas. See ajas ta endast välja. Noormees ootas, kuni üks meestest majast väljus, ja läks talle kallale. Esialgu peksis Kolesnikov teda käte ja jalgadega ning lõpuks suure raudtoruga.

Kui ohver oli raskete vigastuste tõttu teadvuse kaotanud, sidus tapja ta kinni ja vedas baari lähedale pesulattu, kus kannatanu umbes tunni pärast suri.

Samal ööl matsid Kolesnikov ja tema kaks kaaslast surnukeha lähedal asuvasse metsa. Järgmisel ööl kaevasid nad laiba üles ja viisid selle mahajäetud talukohta, kus nad surnukeha tükeldasid ja osaliselt põletasid. Mis järele jäi, topiti kotti ja visati Viiratsi tiiki.

Seda tapmist ei avastatud pikka aega. Tundus, et ohver lihtsalt kadus ning jälgede segamiseks etendas Kolesnikov koos kaasosalistega muretsevaid sõpru, kes kadunut otsisid.

1996. aasta 4. oktoobril jõi Kolesnikov koos kahe kaaslasega Viljandis Lastepargis viina ning leidis, et ühe tuttava jalas olevad 300-kroonised botased võiksid temale kuuluda. Ta tungis jalanõude omanikule kallale ja kui oli tolle oimetuks peksnud, võttis tal botased jalast. Siis haaras ta maast kivi ning lõi ohvrit sellega kuus-seitse korda pähe. Ohver suri.

Seekord said politseinikud tapja kiiresti kätte. Vähem kui kuu aega hiljem tunnistas ta üles ka eelmise mõrva. Kohtu ees käis ta kaks korda ja kahe mehe tapmise eest mõisteti talle 15-aastane vangistus.

2008. aastal, kui Juri Kolesnikovil oli istuda jäänud veel kaks aastat, 11 kuud ja 20 päeva, otsustas kohtunik ta enne tähtaega vabastada. Kuu aega hiljem lõhkus Kolesnikov purjuspäi koos kaaslastega pubis Suur Vend nõusid, laamendas ja lahkus arvet tasumata. Kaks kuud hiljem alustas ta samas pubis kaklust, tegi palju haiget ohvrile ning lõhkus pubi vara.

Pubikaklus viis vangi

2009. aasta sügisel jõudsid need juhtumid kohtusse. Kolesnikovile määrati kandmata karistusele üks kuu lisaks ja saadeti ta kolmeks aastaks trellide taha tagasi.

2012. aasta 10. veebruaril sai karistus täies mahus kantud. Kolesnikov asus taas Viljandisse elama.

Enne uuesti vanglasse sattumist pidi ta veel korra kohtu ette astuma. Nimelt käis ta tänavu märtsis kolmel korral Viiratsi Konsumis õlle- ja viinavargil ning tabati teolt. Viljandi Tarbijate Ühistule 7,59-eurose kahju tegemise eest määras kohtunik talle kolm kuud tingimisi vangistust.

Kohtuprotsess oma elus vähemalt kolm inimest tapnud Juri Kolesnikovi üle jätkub Viljandi kohtumajas järgmisel nädalal ja võib kesta 19. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles