Juuli ilm lämmatas äärmuslikkusega

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palava ilmaga on oluline jälgida, et tarbiksid piisavalt vedelikke.
Palava ilmaga on oluline jälgida, et tarbiksid piisavalt vedelikke. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi Eesti kõigi aegade soojarekord jäi löömata, pakkus juuli kestuse poolest äärmuslikku kuumust.

Viljandi ilmajaam arvutas kuu keskmiseks õhutemperatuuriks 22,4 kraadi, mis on vähemalt viimase 90 aasta tipptulemus.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla selgitas, et Viljandi jaama kohta on selliste andmete statistika käepärast 1920. aastast. Vaatluste reas on siiski ka lünki.

Eelmine äärmus oli kirjas 2001. aastast: siis küündis heinakuu keskmine õhutemperatuur siin kandis 20,8 kraadini.

Loodla nentis, et Eesti keskmine õhutemperatuur oli läinud kuul 21,8 kraadi ja seegi on pikkade aastakümnete rekord. Eesti kohta on säärast statistikat tehtud 1961. aastast ning selle aja jooksul pole juuli nii soe olnud.

Viljandi ilmajaam mõõtis heinakuu soojatipuks 32,5 kraadi 15. juulil. Kokku tõusis õhutemperatuuri maksimum 30 kraadini või üle selle kümnel päeval. Mullu polnud terve suve vältel ühtki niisugust päeva, ka mujal mitte.

Külli Loodla sõnul jäi maksimaalne õhutemperatuur kõige madalamaks kuu teisel päeval, mil see ulatus Viljandis 21,2 kraadini. Seega tõusis õhutemperatuuri maksimum üle 20 kraadi igal päeval. Kõige jahedam oli 4. juuli varahommikul: 10,4 kraadi.

Mujal Eestis mõõtis selle suve soojarekordi Narva-Jõesuu ilmajaam 28. juulil: 34,5 kraadi. Viimati oli veel soojem 2006. aasta juulis, kui Võrus registreeriti 35,1 kraadi.
Eesti ametlik soojarekord on 35,6 kraadi 1992. aasta 12. augustist Võrus. Tollest kuupäevast kehtib ka Viljandi soojarekord 34,5 kraadi.

«Eriline oli tänavune juuli selle poolest, et kuum ilm püsis kaua,» tõdes Loodla. «Võrus oli kuus päeva jutti maksimaalne õhutemperatuur 30 kraadi või üle selle. Siis tuli viis päeva vahet, misjärel õhusoe kerkis taas nii kõrgele seitsmel päeval järjest.»

Nii kordus Võrus 2006. aasta juulis fikseeritud 30 kraadi kestuse rekord. Ka siis oli sellise kuumaga päevi järgemööda seitse, aga mitte ühe kuu vältel kaks korda.
Maapinnal 59 kraadi

Maapinna küttis päike läinud kuul kõige kuumemaks Virtsus: sealne ilmajaam mõõtis pinnatemperatuuriks lausa 59 kraadi. Viljandi tipuks jäi 51,6 kraadi. Kõige jahedam oli 4. juulil Jõgeval: õhutemperatuur laskus 6,1 kraadini.

Päikest paistis Viljandis 328,9 tundi. Eesti keskmisena läks kirja 349,8 tundi.
Vihma sadas Viljandis 41,1 millimeetrit, seega poole vähem, kui on aastakümnete jooksul normiks kujunenud. Viljandi ilmajaama meteoroloog Ülle Murro ütles, et üheksal päeval paukus pikne.

Mujal Eestis sadas kõige vähem Jõhvis ja kõige rohkem Tallinnas: vastavalt 6,6 ja 146,8 millimeetrit. Mõnel pool rabistas ka rahet ja möllas torm.

Viljandis küündis maksimaalne tuulepuhang 15,2 meetrini sekundis. Päevi, mil tuule kiirus ulatus kümne meetrini sekundis või üle selle, oli kõigest neli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles