Viljandi endine linnapea taandub sammhaaval poliitikast

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni päev enne aastataguseid kohalikke valimisi väitlesid kultuurimaja laval toonane Viljandi linnapea Loit Kivistik ja linnapeakandidaat Ando Kiviberg. Nüüd on Kiviberg linnapea ja Kivistik taandub sammhaaval poliitikast.
Mõni päev enne aastataguseid kohalikke valimisi väitlesid kultuurimaja laval toonane Viljandi linnapea Loit Kivistik ja linnapeakandidaat Ando Kiviberg. Nüüd on Kiviberg linnapea ja Kivistik taandub sammhaaval poliitikast. Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta tagasi Viljandi linnapea kohalt lahkuma sunnitud Loit Kivistik taandub sammhaaval poliitikast. Sel nädalal valis Reformierakonna kohalik piirkond endale tema asemel uue juhi ning lähiajal võib Kivistik lahkuda ka volikogust.

«Kui ma ei saa olla aktiivselt otsustamise juures, siis lihtsalt kaikaga sorkimine mind ei paelu,» selgitas aastataguste valimiste järel Viljandis opositsiooni sunnitud Reformierakonna senine piirkonnaliider. «Opositsioonis ei ole võimalik oma ideid ellu viia ja lihtsalt näägutamise pärast poliitikas olla ei ole mõtet.»

Erakonnast ei lahku

Loit Kivistik ei teinud saladust, et mõtleb ka volikogust lahkumisele, aga seda ta lähemalt kommenteerida ei tahtnud. Erakonnast lahkumist ta ei kavanda. «Ma ei ole erakonna peale solvunud ja kavatsen seal kindlasti edasi olla,» kinnitas Kivistik. Reformierakonda astus ta 2004. aastal ja volikokku on teda valitud kolm korda.

Viis kuud tagasi Viljandi volikogust lahkunud veteranpoliitiku Tarmo Looduse hinnangul sai Loit Kivistikule poliitikas saatuslikuks see, et ta keskendus tööle ega püüdnud väljaspool endast head muljet luua. «Ta oli töömesilane, aga töömesilastega lähebki poliitikas tihti nii,» viitas Loodus sellele, et Kivistik ei kogunud linnapeana aastatagustel valimistel võiduks piisaval hulgal hääli.

Sel ajal kui Kivistik juhtis Viljandit linnapeana, oli Res Publica Liitu kuuluv Loodus volikogu esimees ning omavahelist läbisaamist pidas ta heaks. «Temaga paikapandud mängureeglid kehtisid ning koalitsioon töötas kui kellavärk,» meenutas Loodus ja tunnistas, et Kivistiku plaan poliitikast sootuks taanduda üllatas teda.

Loodus meenutas, et Viljandis on läbi aegade olnud vähe aktiivseid ja kõrgele jõudnud poliitikuid, kes on ise taandunud.

Tagasi äris

Loit Kivistiku selgitusel tuli Reformierakonna Viljandi piirkonnale uue juhi valimine arutusele märtsis saabuvate riigikogu valimiste tõttu. «Piirkonna juht peab valimiste eel kõvasti vunki juurde andma, aga mina tahaksin panustada pigem ärisse, kus ma nüüd tagasi olen,» lausus ta.

Kui linnapeaks olemisele eelnenud ajal oli Kivistik omanikuna tegev Vana-Võidu autokeskuses, siis raekojast lahkudes ta sinna ei naasnud. Nüüd töötab ta aktsiaseltsi VMT Betoon juhatuse liikmena.

«Riigikokku pole ma kunagi tahtnud pääseda. Võib-olla oleksin valimistel osalenud linnapeana, et hääli püüda, aga nüüd ma enam mingi häältemagnet pole,» hindas ta oma võimalusi ning välistas variandi, et võiks kuuluda Reformierakonna riigikogu valimiste nimekirja.

Aastatagustel valimistel kogus Kivistik oma partei parimana Viljandis 607 häält. Temast suurema saagi sai Isamaa ja Res Publica Liidu liider, praegune linnapea Ando Kiviberg, kellele andis oma hääle 809 viljandlast.

Pärast valimisi jäi Reformierakond linnas opositsiooni ja Kivistik valiti volikogus oma erakonna kaheksaliikmelise fraktsiooni esimeheks. Sellel kohal on ta tänini.

Erakonna Viljandi piirkonna uueks juhiks valiti siseministri õigusnõunik Madis Timpson, kes on olnud Viljandi volikogu liige aastatel 2005–2013. Viimastel valimistel kogus ta 50 häält ja volikokku ei pääsenud. Juristiharidusega Timpson on erakonna liige olnud kümme aastat ning töötanud ka kahel korral Viljandi raekojas linnasekretärina.

SELGITUS

MADIS TIMPSON,
Reformierakonna Viljandimaa piir­konna juht

Meie seniseid valimistulemusi Viljandis pole erakonnal olnud põhjust häbeneda. Saabuvatele valimistele vaadates on praegu väga raske ennustada, milline erakond siin võita võiks. Eelmisel korral olid parimad sotsid, aga niipalju kui mina tean, seekord nende esimees Sven Mikser enam siin kandideerida ei kavatse.

Meie erakonna nimekirja kohta on samuti veel raske midagi öelda, sest sisevalimised tulevad alles aasta lõpul. Võin öelda, et mina soovin kandideerida ning ka riigikogu liikmed Kalle Jents ja Peep Aru on rivis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles