Kohtuveskid jahvatavad Uueveski puhkekeskuse keerulist juhtumit

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki paljud uueveskilased eelistavad Viljandi järve randa, leidub neid, kes on puhkekeskusele truuks jäänud.
Ehkki paljud uueveskilased eelistavad Viljandi järve randa, leidub neid, kes on puhkekeskusele truuks jäänud. Foto: Elmo Riig

Kuumalainest hoolimata pole Uueveski basseinid ligi meelitanud just kuigi palju suplejaid, sest kunagine linna esinduskoht on lootusetult laokile jäänud.

Kohalike sõnul käis Uueveski suvituspaigas tänavustel kõige palavamatel päevadelgi napilt rahvast, sest kohalikud elanikud eelistavad kaugemaid, ent enam korras kohti. Puhkekeskuse lähedal elav Egon Poolak käib sõpradega sageli Uueveskil ujumas ja mehed on koos basseine risust puhastanud.

«Vesi on puhas ning näeksin hea meelega, et mu lapsed saaksid siin ennast hästi tunda, » ütleb Poolak.

Mehed on Viljandi linnavalitsuse tegevusetusest nördinud. «Isegi prügikaste pole piisavalt, panime siia ise prahikoti, et korda luua,» räägivad nad.

Kuuldes, et maa-ala hooldamise kohustus ei lasu hoonestusõiguslepingu järgi linnal, vaid hoopis osaühingul Timpson Trading, on uueveskilased arusaamatuses. «Kuidas on see võimalik, et linn ei saa omalt poolt midagi ette võtta?» imestab seltskond.

Veninud lugu

Viljandi linnapea Kalle Jentsi sõnul toppab asi pooleli oleva kohtumenetluse tõttu.

Kaks aastat tagasi veendus linnavalitsus, et Uueveski puhkeskuse haldaja osaühing Timpson Trading ei tule endale võetud kohustustega toime. Pärast tulemuseta jäänud märgukirjade saatmist määras linn ettevõttele 100 000 krooni suuruse trahvi. Firma omanik Margus Timpson keeldus trahvi maksmast, tuues toona põhjuseks, et summa on teo raskust arvesse võttes ebaproportsionaalselt suur.

Linn pöördus seepeale kohtutäituri poole, et raha siiski kätte saada ja omanik korrale kutsuda. Osaühing Timpson Trading omakorda vaidlustas nõude.

«Viimane istung toimus veebruaris, kus osaühingu esindaja pakkus välja kohtuvälist lahendit,» selgitab linnapea. Paraku ei esitanud vastaspool ettenähtud aja jooksul konkreetset ettepanekut ning nii läks asi uuele ringile. Jentsi sõnul on viivituse taga ka tõsiasi, et kolm Viljandi kohtunikku on ülekoormatud. Enne lahendit ei saa linn kinnistut ka sundvõõrandada.

Margus Timpson praegu Eestis ei viibi ega ole kursis, kuidas Uueveski puhkekeskusega lood on. «Olen kinnistu rentnikele üle andnud, nemad oskavad sellest ehk täpsemalt rääkida,» vastab ta «Sakala» arupärimisele. Kalle Jentsi sõnul on linna lepingupartner ja põhivastutaja siiski endiselt Timpson Trading.

Kommeteta suvitajad

Esimest hooaega puhkekeskust rentiva osaühingu Revalbrand esindaja Ivar Kommisaar nendib, et koht on neelanud suuri summasid, sest vahepeal valveta olnud kinnistut oli mitu korda rüüstatud.

«Basseinide kordategemine maksaks üle miljoni ja see pole praegu mõttekas investeering, » lausub Kommisaar, toonitades, et liiatigi pole ta koha omanik, vaid üksnes kasutaja.

«Oleme teinud palju tööd, käime seal niitmas ja ülepäeviti prahti koristamas,» jätkab ta. Kommisaare sõnul tasub kohalikel olla kriitiline ka enda suhtes, sest puhkekeskust lagastavad ja lõhuvad just nende võsukesed, keda on tabatud otse teolt.

Suuri prügikonteinereid pole osaühing paigaldanud hirmus, et ümberkaudsed elanikud hakkavad sinna oma olmejäätmeid sokutama. «Puhkekeskus ise pole prahti tootnud ja me ei pea vajalikuks pakkuda tasuta teenust inimestele, kes pole meie kliendid,» ütleb Kommisaar. Tema hinnangul piisab keskuse hoonete juures väljas olevast kolmest betoonist prügiurnist.

Kommisaare arvates peaks linnavalitsus suvituskoha arendamisele ka omalt poolt õla alla panema, sest basseinide hooldustrassid on sisse langenud ning see takistab nende põhjalikku remonti.

«Ei saa loota, et praegusel raskel ajal suudaks keegi teha paari suvega korda selle, mis on mitukümmend aastat lagunenud, » leiab Kommisaar. Ta rõhutab, et tegu on ikkagi avalikus kasutuses oleva alaga ning vastutuse lükkamine üksnes omanikule või rentnikule pole õiglane.

Revalbrand on siiski optimistlik, sest reedel teeb pärimusmuusika festivali ajaks puhkekeskuses uksed lahti ka toitlustuskoht.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles