Laidoneri kuju saab uue mõõga

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johan Laidoneri monument
Johan Laidoneri monument Foto: Elmo Riig

Viljandis asuv Laidoneri ratsamonument saab ööl vastu laupäeva lõhutud mõõga asemele uue hiljemalt sügisel ja seda loodetavasti lõhkujate raha eest.

Kaks kuju kallal huligaanitsenud noormeest murdsid mõõgast ära umbes poole, skulptor Terje Ojaveri sõnul tuleb uuesti teha aga terve mõõk. Ta teeb asemele täpselt samasuguse relva nagu oli vana. Ojaveri selgitust mööda oli Laidoneril selline mõõk tõepoolest olemas ja see on jäänud ka mitmele fotole.

Viljandi abilinnapea Rein Triisa sõnul lihtsustab uue mõõga tegemist see, et eelmise vorm on alles. Ühe korra on skulpor nimelt juba asendusmõõga teinud — 2007. aastal varastati mõõk tervenisti. Linnavalitsusel aitab kahju suurust hinnata Ojaver, kes jõuab Viljandisse poolteise nädala jooksul. Praegu ei oska summat öelda Ojaver ega linnavalitsus.

«Eelmine kord läks see töö minu mäletamist mööda maksma 12 000 krooni,» lausus Ojaver. Abilinnapea Triisa kinnitas, et linna ausambad on kindlustatud, ning nad esitavad kahjunõude kindlustusfirmale.

Raha sissenõudmist süüdlastelt lihtsustab see, et politsei huligaanid tabas. Viljandi politseijaoskonna juhi Alvar Pähkli teatel polnud 20-aastased noormehed kohalikud, vaid mujalt tulnud. Nende trahvi suurus selgub kuu-kahe pärast.

Uue mõõga saab kuju skulptor Ojaveri sõnul hiljemalt septembris. Kõik oleneb valutöökojast: kui seal on pikk puhkus, venib ka mõõga tegemine.

Uus relv tuleb samamoodi rauast nagu eelmisedki. Nagu ütles Rein Triisa, pole päris huligaanikindlaks võimalik midagi nagunii teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles