Karikatuuri­puhvet saab mälestus­tahvli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edmund Valtman
Edmund Valtman Foto: Erakogu

Viljandi Lossi tänav 26 hoone fassaadil järgmisel nädalal avatav mälestustahvel jääb meenutama seal 1941. aastal tegutsenud karikaturistide Evald Reieri, Henn Arvo ja Edmund Valtmani ühist šaržijoonistamise stuudiot, niinimetatud Karikatuuripuhvetit.

«Ruum oli üsna väike ja selle aknale olid välja pandud šaržid, mida need kolm meest kõigist soovijatest mõõduka raha eest joonistasid,» rääkis Viljandimaa karikatuuri ajalugu mitu aastakümmet uurinud Heiki Raudla. «Stuudio tegutses 1941. aasta hilissuvel, nii et sakslased olid sel ajal juba Viljandis sees ja Saksa sõdurid lasksid ka endast šarže joonistada. Väga pikka aega stuudio tegutseda ei saanud, aga see oli igal juhul väga populaarne.»

Viljandist ja Viljandimaalt on pärit palju tuntud karikaturiste ja šaržimeistreid. Neist kolm, Arvo, Valtman ja Reier, suutsid end teostada märkimisväärsel tasemel. Sakala keskuse jalutussaalis ja fuajees avatakse ka nende kolme kuulsa karikaturisti näitus «Mehed, kes naersid. Šaržid ja karikatuurid Valtmani, Reieri ja Arvo loomingus». Näitusel eksponeeritud materjali on Heiki Raudla pikka aega kogunud ning see annab hea ülevaate kolme karikaturisti eluloost ja loomingust. Näituse on koostanud Heiki Raudla, Malle London ja Monika Eensalu-Pihel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles