Mustlast Apja jõudis üle poolesaja maratoonari

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi maratoni võitjaks tuli Mart Andersson.
Mulgi maratoni võitjaks tuli Mart Andersson. Foto: Erakogu

Laupäeva hommikul esimese Mulgi maratoni starti kogunenud 58 jooksjast jõudis finišisse 55 ning kaks neist läbis distantsi vähem kui kolme tunniga.

«See oli raske, mitme pika tõusuga rada,» ütles Viljandi jooksutreener Ants Kuusik, kes osales poolmaratonil. Ta nentis, et kui võrrelda Berliini ja Mulgi maratoni, siis siinsetel teedel joostes kulub sama pikale distantsile umbes kümme minutit kauem aega.

Kahe kuuga meistriks

Peakorraldaja Hendrik Agur lootis maratoni eel, et võitja aeg jääb alla kolme tunni. Mart Andersson Tartust jõudiski Abja-Paluojale, kui stardist oli möödunud 2:47.23. Teisena lõpetanud 17-aastane Kõpust pärit Heinar Vaine, kes krooniti Viljandimaa meistriks, sai ajaks 2:58.09.

Vainele oli see elu esimene maraton ning jooksmisega on ta treener Ants Kuusiku juhendamisel tegelnud kõigest paar kuud. Sporti on ta siiski teinud juba pikka aega. Seni on Vainet teatud kui ratturit, paraku ei lase valu tegev selg tal selle alaga tegelda.

Ants Kuusik tunnistas, et Heinar Vaine üllatas teda.

«Heinar tegi ikka väga kõva jooksu. Tal on olemas kõik jooksjale vajalikud eeldused ja tänu sellele, et ta on pikka aega harrastanud rattasporti, on ta ka väga hea vastupidavusega.»

Treenerit rõõmustas eeskätt see, et noormees suutis ka finiši eel tempot hoida ja lõpetas reipana. «Reservi jäi temasse veel tublisti,» uskus ta.

Naistest jõudis esimesena finišisse Monika Irves. Ajaga 3:23.04 sai ta üldarvestuses 14. koha. Maakonna meistriks tuli Anneli Lenk. Tema aeg oli 3:44.36.

Korraldaja jäi rahule

Hendrik Agurit rõõmustasid nii üritusest osavõtjate hulk kui neilt saadud positiivne tagasiside.

Ehkki võistluspäevaks oli prognoositud väga kõrget õhutemperatuuri, oli ilm tema arvates suurepärane. «Stardi ajal oli sooja 17 kraadi.»

Et öösel oli Mulgimaal sadanud vihma, oli ka korraldaja üks suuremaid muresid ehk kruusateede tolm kadunud.

Kohalikud olid Aguri sõnul väga abivalmid ja pakkusid jooksjatele vett. «Kõik läks üle ootuste hästi,» võttis ta jutu kokku.

Maratoni esimese ja viimase lõpetaja vahele jäi alla kolme tunni: viimane mees sai kirja aja 5:22.46.

Kolm jooksu

Kui täispikk, 42,195-kilomeetrine maraton oli ürituse peaala, siis selle kõrval oli võimalik valida ka lühemaid distantse.

21,1-kilomeetrise poolmaratoni lõpetas 44 inimest ja esimese koha pälvis Viljandimaa mees Jaan Jänes ajaga 1:17.14. Teiseks tulnud Rivo Subi kaotas talle rohkem kui kolm minutit ja kolmandana lõpetanud Alar Kaar jäi temast maha kuue minutiga.

6,5-kilomeetriselt distantsilt naasis esimesena Matis Moks Andrus Pajuri ja Ahto Pärdi ees. Lõpetajaid oli kokku 40.

Nagu nentis Hendrik Agur, oli laupäevane üritus logistiliselt päris keeruline ettevõtmine: ühel ja samal ajal tuli ju korraldada kolm jooksu, mis algasid kõik eri kohtadest, kuid jõudsid lõpuks Abja-Paluojale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles