Juhtkiri: Muud ohud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Tee ääres kolmnurkset hüüumärgiga liiklusmärki nähes teab autojuht, et see tähendab: «Muud ohud.» Ilmselt muudab niisugune hoiatus roolikeeraja veidi ettevaatlikumaks, kuid teadmata, mis täpselt ähvardab, on tal üsna raske õnnetuse vältimiseks midagi ette võtta. Ka viimatise finantskriisi järel välja mõeldud abinõude kohta on paljud spetsialistid arvanud, et need on küll vajalikud, kuid järgmine kord lööb äike pigem sisse mingi teise ja täiesti ootamatu nurga alt.

Viljandi pärimusmuusika festival oli seni traagilistest sündmustest pääsenud. Eile hommikul see reegel kahjuks muutus, sest uppus noor folkija.

Oleks vale süüdistada õnnetus surmas festivali korraldajaid, linnavalitsust või politseid. Enamasti teeb iga inimene oma otsused — nii õiged kui valed — ikka ise ja kõigi järele pole võimalik valvata.

Õnnetust ei aidanud ära hoida isegi see, et linnavalitsus on tellinud neljaks folgipäevaks Viljandi järve randa ööpäevaringse vetelpäästevalve, sest noormees hukkus festivalialalt kaugemale jäävas Paala järves, mille juures vetelpäästja tööpäev kestab ikka kella 11—19.

Pidutsedes kipub kaine mõistus kaduma ja ülemeelikuks võivad muutuda isegi need inimesed, kes vägijooke ei tarbi. Ehk paneb noore mehe surm teisi folkijaid järele mõtlema ning hoiab neid elu ja tervist mõttetult kaalule seadmast. Seejuures tasub meeles pidada, et vesi pole ainus riskikoht, vaid kurbade tagajärgedeni võivad viia ka müüril kõõlumine, palava ilmaga ülekuumenemine või mõni muu oht, mis praegu pähegi ei tule.

Peole tullakse lõbutsema, kuid see ei tähenda, et ei peaks oma käitumist kontrollima. Kui kõik nii enda kui sõprade puhul sellest lihtsast põhimõttest lähtuvad, siis küllap jäävad ka halvad uudised edaspidi tulemata.

Copy
Tagasi üles