Repliik: Ausad valed

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Valetamine kui säärane ei ole ainult inimeste privileeg ja pärusmaa. Zooloogid teavad suurepäraselt, et see on levinud ka loomariigis.

Loomadele annab tüssamine võimaluse kaitsta end vaenlaste eest, samuti saada paremaid palu või soodsamaid elamistingimusi. Näiteks opossum teeskleb vajaduse korral surnut, kägu veab teisi linde nokkapidi ning primatoloog Jane Goodalli uuritud šimpansid olid ülimalt osavad kaaslaste eest banaane peitma.

Antropoloogid on sunnitud nentima, et just valetamine lihvis meie eellaste intelligentsust ajal, mil nad hakkasid karjas koos elama. Saagi varjamine aitas ellu jääda ka nendel, kes polnud tugevad alfa­isendid. Mõtte jõud andis eelised karvase muskulatuuri ees ning hakkas jõuliselt kaasa rääkima looduslikus valikus.

Uuringud on tõestanud, et tavaline inimene luiskab keskmiselt iga kaheksa minuti järel. Süütud valed lihtsalt hõlbustavad suhtlemist ja maandavad pingeid. Ausalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles