Poliitik keset tundmatusi

Peeter Olesk
, Isamaa ja Res Publica Liidu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Olesk
Peeter Olesk Foto: Elmo Riig / Sakala

1994. AASTA SUVE hakul, mil me oleksime võinud riigikogu nüüdse koosseisu rahanduskomisjoni liikme ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu esimehe, kunagise vabariiklase Helir-Valdor Seedriga käest kätte tuttavaks saada, oli ta Viljandi maavalitsuse majast väljas omi asju ajamas. Ühtlasi vastas Seeder raadioreporterile pisut üleolevalt, et tema ei tea värske kultuuri- ja haridusministri visiidist maakonda kõige vähematki.

Ei pidanudki teadma, sest mina tahtsin enne tollast laulupidu kummardada Suure-Jaani kalmistul meie rahvusliku helikunsti klassikute haudadel, imetleda uuesti Lõhavere linnust ning õhtul ootas juba Tartus professor Voldemar Vaga 95 aasta juubel. Et ka Helir-Valdor Seeder on ema poolt suurejaanilane, sain teada pärastpoole.

SEEDRIL POLE VIST kunagi olnud akadeemilist autoriteeti ei agronoomias, võrdlevas agraarteaduses, rahvamajanduses ega üldises ajaloos. Kui lugeda võimukandjate kasvatuslugu monarhilistes ühiskondades, siis kuni XX sajandi teise pooleni on paljud troonipärijad saanud väga avara ja hea hariduse. Kui välja arvata mitu Eesti diplomaati, on enamikul meie poliitilisest juhtkonnast raskusi juba võõrkeeltega, ning kui uurida meie praeguste poliitikute lugemust, siis üldjuhul on see Noa-aegne. Mõnevõrra saab seda korvata sõitudel välisriikidesse, kust on pärit ka suur osa Helir-Valdor Seedri vahetust praktilisest kogemusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles