Tseesar Putin

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Reuters / Scanpix

Ametlikult on Vladimir Vladimirovitš Putin muidugi president. Nii nimetab teda kogu Suur-, Väike- ja Valgevenemaa, ülejäänud planeedist rääkimata. Sügaval südames teab aga rahvas hästi, et Putin on tsaar. Mõne arvates hea, mõne arvates halb tsaar, aga igal juhul hoopis teine tegelane kui president. Ka Putin ise teab, et ta on tsaar. Mis siis, et ta krooni ei kanna.

Kõik Putini eelkäijad olid samuti tsaarid, hoolimata sellest, mis ideoloogiat nad esindasid ning kas nad pärisid tiitli eelmiselt valitsejalt või võtsid selle vere ja (puna)väevõimuga. Lenin, Stalin. Isegi Jeltsin. Ehkki tema oli üsna halb tsaar. Liiga liberaalne. Aga tuletame meelde, et just Jeltsin määras oma järeltulijaks Putini. Tõeliselt demokraatlikud riigijuhid ei määra järeltulijaid, isegi mitte häid.

Nagu saksa "Kaiser" ja meie "keiser", on vene "tsar" tuletatud Julius Caesari nimest. Igaveselt Linnalt päris Venemaa ka imperialismiiha ning unistuse teha Moskvast Kolmas Rooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles