Belgias näeb Eesti kinnaste näitust

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Piiri
Reet Piiri Foto: Sille Annuk

Belgias Tournai linnas avati esmaspäeval Eesti Rahva Muuseumi kogude põhjal koostatud näitus «Käevarjud», mis tutvustab Eesti kultuuri ja keskkonda kindamustrite ja kinnaste kandjate kaudu.

Väljapanekul saab teha tutvust väikese osaga Eesti Rahva Muuseumi kogudes säilitatavast enam kui 5000 kindast. Näha olevad kindad on muuseumiesemete koopiad, mille on kudunud Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö eriala üliõpilased ja vilistlased. Näituse kuraator on Reet Piiri ja kujundaja Merike Tamm.

Kindad on põhjamaises kliimas elavatele eestlastele loomulikud ja hädavajalikud tarbeesemed, ent neil on rahvakultuuris ja -kombestikus olnud kanda ka oluline roll sümbolesemetena, millesse kootud ornamentidelt loodeti õnne ja kaitset kurja eest. Kindakirjades väljendub inimeste ilumeel ja aimub mõjutusi teistelt rahvastelt ning mõistagi räägivad kindad meile lugusid ammustest aegadest.

Näitus sai teoks tänu Eesti suursaatkonnale Belgias ja Luksemburgis, Eesti kultuuriministeeriumile ja Valloonia regioonile. Külastajatele on väljapanek avatud teisipäevast kuni septembri lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles