Piletiraha näpanud bussijuhtidele terendab karistus

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased, kellel on kiipkaart olemas eelmisest õppeaastast, saavad seda 29. augustist kasutama hakata.
Õpilased, kellel on kiipkaart olemas eelmisest õppeaastast, saavad seda 29. augustist kasutama hakata. Foto: Joel Urbel / Sakala

Nädalapäevad tagasi jäi kaks bussijuhti kahel päeval järjest Viljandi–Tänassilma liinil piletiraha varastamisega vahele.

Viljandimaa ühissõidukite tööd koordineerib ja kontrollib kohalik maavalitsus. Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase ütles, et bussiliinil number 15 tehti nii 29. kui 30. juulil järelevalvet. Esimesel päeval tuvastati, et ühel sõitjal polnud kontrollimiseks piletit esitada, ent samas väitis ta, et oli bussijuhile sõidu eest maksnud 83 senti. Teisel päeval leiti bussist kaks piletita inimest, kes olid oma sõnul mõlemad roolikeerajale tasunud 64 senti, kuid selle eest piletit vastu polnud saanud. Kase sõnul olid nendel päevadel roolis eri juhid.

Järelevalvet tehti Kaupo Kase sõnul maavalitsusele laekunud vihjest ajendatuna. «Sõitja kirjeldas, kuidas bussijuht tegi talle ettepaneku piletit mitte võtta ja tasuda kokkuleppehind. Kirjeldati ka seda, et osa sõitjaid seda ettepanekut kasutas,» rääkis osakonna juhataja.

Menetlus käib

Viljandi–Tänassilma liini teenindava aktsiaseltsi MTG Viljandi osakond algatas juhtunu kohta sisejuurdluse. MTG Viljandi osakonna juhataja Tõnu Naar ütles eile, et ilmselt jõuab see lõpule lähipäevil.

Küsimusele, kas mehed on süü omaks võtnud, vastas Naar, et osaliselt kindlasti.

«Materjalides on ka sõitjate kaebused. Päris kõige seal tooduga ei ole nad nõus,» täpsustas Naar ja märkis, et piletiraha näppamise kui sellise on roolikeerajad siiski üles tunnistanud.

Et juhtunu uurimine alles kestab, ei soovinud Tõnu Naar detailideni avalikustada, mida on bussijuhid oma teo põhjenduseks toonud. Ta vihjas siiski, et oma selgitustes on töötajad välja toonud rahanappuses vaevlevate sõitjate kaastundest bussi peale võtmist ja muud säärast.

Karistuseta ei jää

Patustanud juhtide saatus selgub pärast menetluse lõppu. Eile kinnitas Tõnu Naar, et karistuseta nad kindlasti ei jää.

Küsimusele, kas seda, et juht osa piletiraha endale sokutab, tuleb väga harva ette, vastas Naar, et ilmselt ei ole need väga üksikud juhtumid. Kõigi töötajatega on niisuguse teo tõsidusest räägitud.

«Küllap on selline komme vanast ajast sisse jäänud,» nentis ta.

Kaupo Kase toonitas, et piletiraha mustalt maksmisega leppides saevad bussisõitjad oksa, millel ise istuvad. «Kui busside piletisüsteemis ei kajastu piletite müük, võib buss ühel päeval käigust ära jääda, sest sõitjate arv on vähenenud kriitilise piirini. Liini vajalikkus otsustatakse sõitjate arvu järgi,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles