Mulgimaa pealinn sai järgmise suvise obaduse

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval võis Abja-Paluoja postkontori ees ühtepuhku näha inimesi, kes selle lukus ust lõgistasid. Need, kes ei taibanud kõrvalt aknalt olukorda seletavat silti otsida, lahkusid nõutuna.
Teisipäeval võis Abja-Paluoja postkontori ees ühtepuhku näha inimesi, kes selle lukus ust lõgistasid. Need, kes ei taibanud kõrvalt aknalt olukorda seletavat silti otsida, lahkusid nõutuna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuu aja eest täismõõdus pangasaalita jäänud Abja-Paluoja elanikke tabas selle nädala algul järgmine ebameeldiv üllatus, kui postkontor kaheks nädalaks kinni pandi.

Eile pärastlõunal oli riigile kuuluva postiettevõtte Omniva Abja postkontori uks lukus. Mitu seda sakutamas käinud inimest lahkus käsi laiutades, saamata aru, milles asi. Üksnes need, kes taipasid heita pilgu meetri jagu eemal olevale aknale, said seal rippuvalt sildilt aimu, et kontor on teenindaja puhkuse tõttu 17. augustini suletud. Ometi jäi küsimus õhku neilgi, sest kunagi varem pole teeninduskoht sel põhjusel nii pikalt kinni olnud.

Üks, kes Omniva seesuguse käitumise üle hämmastust avaldas, oli Abjast mõne kilomeetri kaugusel elav Evi Liivak. Ta oli maalt autoga asulasse sõitnud spetsiaalselt selleks, et tema hooldada olev raske puudega eakas naine saaks postipangast sularaha võtta ning argised maksed sooritada.

«Ta on SEB panga klient ja neil pole siin esindust ega automaati. Sellepärast oleme rahaasju alati sides ajanud. Aga nüüd avastasime, et postkontor on kinni ja mitte üheks-kaheks päevaks, vaid päris pikaks ajaks,» nurises ta.

Teisiti kui varem

Nii pika pausi pidamine on Evi Liivaku arvates kummaline, sest varasematel suvedel on kohalikule teenindajale puhkuse ajaks naabervallast asendaja leitud. Nüüd aga ärgitab silt kliente 12 kilomeetri kaugusele Karksi-Nuia sõitma. «Vaevalt et vanad inimesed, kes siin põhiliselt käivad, seda tegema hakkavad. Neil pole võimalik käigu pealt plaani ümber teha ja bussiga edasi-tagasi sõita,» arutles Liivak.

Et Evi Liivak ise sõidab autoga, pööras ta sedapuhku oma hoolealuse huvides sõiduki nina Karksi-Nuia poole. Ühtlasi võttis ta kaasa teise samal ajal postkontori juures pika ninaga jäänud pensioniealise naise paki, mille too soovis sünnipäeva puhul kaugel elavale lapselapsele läkitada.

Ka Abja vallavanem Peeter Rahnel oli Omniva käitumise suhtes käremeelne. Esiteks avaldas ta rahulolematust selle üle, et info postkontori ajutise kinnipaneku kohta ei jõudnud aegsasti kõigi nendeni, kelleni see oleks võinud jõuda. Nii näiteks ei osatud märget üles panna valla kodulehele, rääkimata teiste teabekanalite kasutamisest.

Kommunikatsioonitõrkest veelgi enam ajab vallajuhti vihale asjade sisuline käik. «Seda ei tohiks juhtuda, Abja-Paluoja on ikkagi tähtis keskus. Vähemalt kohandatud graafikuga peaks asendamine korraldatud olema,» jätkas ta.

Vallavanema sõnul muudab praeguse olukorra eriti kurioosseks tõik, et SEB pank on linnakesse rahaautomaati paigaldamast keeldudes rõhutanud, et inimestel on ligipääs olulisematele pangateenustele postipanga kaudu. «No tere talv, millest me räägime!? Praegusel juhul ei vasta nende jutt ju tõele. Eriti valus on see, et just nendel kuupäevadel hakkavad pensionid arvetele laekuma ja inimesed tahavad harjumuspäraselt igakuiseid makseid teha.»

Teist võimalust polnud

Lõpetuseks palus vallavanem leheveergudel eraldi rõhutada, et puhkusel viibival teenindajal Tiina Männikul pole põhjust end käesolevast vastasseisust puudutatuna tunda, sest kriitika ei käi tema pihta. «Tema on väga tubli ja meie inimeste silmis kõrgelt hinnatud. Ta on vaieldamatult puhkuse ära teeninud.»

Postiettevõtte jaemüügiüksuse Lääne piirkonna juht Janar Kansonen kinnitas, et otsust Abja-Paluoja kontor töötaja puhkuse ajaks täiesti kinni panna ei tehtud kerge südamega. Tema selgituse kohaselt on tavapärane praktika selline, et kui ühes kontoris teenindaja puhkab, asendavad teda teiste kontorite teenindajad. Paraku olevat hiljuti lähedal asuvates postkontorites tehtud personalimuudatus ning seetõttu on seal ametis uued töötajad, keda polevat mõeldav võõrasse kohta asendajaks saata.

«Lükkasime sellepärast Abja klienditeenindaja puhkust edasi ja sulgesime kontori perioodiks, mil tehinguid vähem tehakse,» rääkis Kansonen.

Ta pidas eraldi märkimist väärivaks, et kitsaste olude sunnil on postkontoreid teatud ajavahemikus suletud ka mujal. Näiteks eelmisel nädalal oli seitse päeva töötaja puhkuse tõttu üle Eesti kinni 14 postkontorit 338-st.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles