Vanamuusika festival pakub täna kaht kontserti

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglise lavastaja Jane Gingelli juhatusel tõi rootsi ja eesti vanatantsijate ühendtrupp festivali avapäeval Ugalas publiku ette commedia dell'arte etenduse "Uus pagariäri".
Inglise lavastaja Jane Gingelli juhatusel tõi rootsi ja eesti vanatantsijate ühendtrupp festivali avapäeval Ugalas publiku ette commedia dell'arte etenduse "Uus pagariäri". Foto: Peeter Kümmel

Eile Jane Gingelli lavastatud commedia dell'arte etendusega alanud 25. Viljandi vanamuusika festival jätkub täna alpisarve ja kammerorkesti kontserdi ning Hortus Musicuse esinemisega.

Kell 19 on Pauluse kirikus haruldane võimalus kuulata Euroopa Liidu Kammerorkestrit koos Carlo Torlontanoga, keda peetakse maailma parimaks alpisarvemängijaks.

1981. aastal loodud Euroopa Liidu Kammerorkester asutati eesmärgiga anda noortele muusikutele esinemisvõimalusi ja arendada nende pillimänguoskusi. Praeguseks on orkester saavutanud üleilmse tuntuse, aastas teeb ta üheksa kontserdireisi ja annab ligi 70 kontserti maailma eri paigus.

Orkestri repertuaaris on XVII—XXI sajandi muusika. Igal aastal tellitakse heliloojatelt uusi teoseid, teiste hulgas on sellele orkestrile muusikat kirjutanud Peeter Vähi.

Carlo Torlontano oli aastaid Itaalia raadio ja televisiooni sümfooniaorkestri esimene metsasarvemängija. Seejärel pühendus ta ühe ainulaadsema rahvapilli alpisarve ja selle traditsioonide tutvustamisele maailmas.

Torlontano on esinenenud soolomängija ja orkestrite solistina maailma tippsaalides ning innustanud mitmeid heliloojaid kirjutama muusikat alpisarvele. Tänasel kontserdil kõlav tänapäeva helilooja Giovanni D'Aquila «Great Horn of Helm» on pühendatud Torlontanole. D'Aquilat on kuuemeetrise toruga alpisarve heroiline kõla inspireerinud sedavõrd, et ta on sellele pillile kirjutanud kaks täismahulist kontserti.

Kontserdil tulevad ettekandele veel Georg Philipp Telemanni, Wolfgang Amadeus Mozarti ja teiste tuntud autorite helitööd.

Teine tänane kontsert algab kell 22 Viljandi baptistikirikus, kus esineb ansambel Hortus Musicus kavaga «Muusikarändurid ajastute ristteel». Kõlab keskaja muusika Euroopast, araabiamaadest, Iisraelist ja Indiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles