Maa seest tuli välja pika abielu algus

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1977. aasta juunis kirjutatud neiupõlvenime mahajätmise akt on üsna hästi säilinud.
1977. aasta juunis kirjutatud neiupõlvenime mahajätmise akt on üsna hästi säilinud. Foto: Karl-Eduard Salumäe / Sakala

37 aastat tagasi mattis Malle Osol mulla alla akti, millega jättis maha oma neiupõlvenime Veiber. Nüüd jõuab too paber väga kummalisi teid pidi tema kätte tagasi.

On 25. juuni 1977. Viljandimaal Päril perekond Veiberi kodus peetakse peretütar Malle ja tema väljavalitu Reinu pulmi.

Sealsamas koduõuel leiab aset tseremoonia, millega kantakse maha Malle neiupõlvenimi. Selle tarbeks kirjutatakse akt, mis pannakse suurde rohelisse klaaspudelisse ning maetakse maha. Aktis on kirjas: «Mina, Malle Veiber, olen volitatud teatama, et meie ajarehkenduse 1977. aasta juunikuu päeval Moskva aja järgi kell 16.00 seoti Viljandi perekondlike sõlmede sidumise kontoris meid, Malle Veiber ja Rein Osol, kokku verivärsketeks abikaasadeks. Meie riigi ja rahva ühtse kombe järgi kutsutakse meid nüüd pruutpaariks. Meie, Malle ja Rein, andsime perekonna kokkuleppimise kontoris sõna, et elame edaspidi ühtse perekonnanime all kahekesi paaris nii kui trukknööbid (otseses, kaudses ja kolmandas tähenduses).»

Facebook aitas

Selle aasta 21. juulil luges neid ridu suure imestusega Pirjo Kespre-Betzer. Just äsja olid kokkurullitud paberi leidnud tema koduõuel kopaga veetrassi kaevanud töömehed. Kiri leiti koos pudeliga, kuid see purunes kirjutise väljavõtmise ajal.

Kespre-Betzer otsustas, et tegu on millegagi, mis peab perekond Osoli kätte tagasi jõudma. 28. juulil postitas ta akti skanningu sotsiaalvõrgustikku Facebook palvega aidata tal leida üles selle õige omanik.

Edasi käis kõik väga kiiresti. Kõigepealt jõudis üks teadja inimene kirjutada, et praegu tema perele kuuluvas talus, mille õuelt kiri leiti ja kus elavad ka Pirjo Kespre-Betzeri vanemad, elasid kunagi tõepoolest Veiberid. Veel samal päeval võttis Kespre-Betzeriga Facebooki teel ühendust Riho Osol – Reinu ja Malle noorem poeg, kes elab Šveitsis.

30. juulil läks akt tähitud kirjaga Riho Osoli poole teele. Plaanide kohaselt jõuab see augustis koos Rihoga korra Eestisse tagasi. Perepoeg laseb selle puidutislerist sõbral ära raamida ning võtab uuesti välismaale kaasa, sest ka Malle Osol on viimased kümmekond aastat olnud mujal ning praegu elab ta vaheldumisi Inglismaal ja Soomes. Rein Osol lahkus meie seast 2008. aastal.

Sakalale rääkis Riho Osol, et Pirjo Kespre-Betzeri postitus jõudis temani ühe ammuse sõbra ema kaudu, kes seda Facebookis nägi ning kohe temaga jagas.

«Jahmatus oli suur, sest ma ei teadnud, millega on tegu,» selgitas Riho Osol. «Kui seda veidi hiljem korralikult lugema hakkasin, oli väga põnev, sest selliseid asju maailmas ilmselt tihti ei juhtu. Tore oli lugeda, kuidas omal ajal selliseid kirju tehti ja veel selliste vanapäraste väljenditega. Näiteks «Moskva aja järgi».»

Sotsiaalmeedia kaudu jõudis maa seest välja tulnud akti koopia kiiresti ka Malle Osolini.

«Ta ütles, et lausa pisarad tulid silma,» rääkis poeg. «Rohkem ta midagi ei öelnud, aga emotsioon oli tugev.»

Malle ja Reinu pikka abielu kroonivad kaks poega: Riho ja vanem poeg Rauno.

Tuletas isa meelde

Küsimusele, mida võiks niisugune harv juhtum nende meelest tähendada, vastasid nii Pirjo Kespre-Betzer kui Riho Osol, et seda on keeruline arvata.

«Meie peres on absoluutselt kõik lapsed nüüdseks abielus. Viimane tegi seda alles hiljuti,» märkis Kespre-Betzer. Pulmapäev oli 28. juunil – kolm päeva pärast Malle ja Rein Oso­li pulma-aastapäeva ning vähem kui kuu enne põnevat avastust.

«Mina arvan, et see on hea märk,» ütles Riho Osol. «See tuletas meile kaua eemal olnud isa meelde ja andis kindlasti jõudu edasi minna.»

Riho Osol lisas, et on äärmiselt tänulik Pirjo Kespre-Bet­zerile ja tema perele ning oma sõbra emale Silva Saarvale, tänu kellele leitud akt nende pereni jõudis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles