Töötoa etteotsa jõudis eestlane

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

18. Noore Tantsu festival jääb ajalukku sellega, et esimest korda juhendab üht õpituba eestlane.

Varasemal 17 aastal on kõiki õpitube juhendanud välismaalased. Seekord asub festivali peakorraldaja Eve Noormets ise üht rühma juhendama.
«Ma olen esimene eestlane, pärismaalane,» naeris Noormets, kes juhendab laste tantsu õpituba. «See on tantsuõpetajatele mõeldud töötuba. On oluline, et õpetaja areneks õpetades; et lapsed ei oleks see materjal, keda õpetaja muudab ja mõjutab, vaid see, kes teda inspireerib.»
Õpitoas osalevad lapsed on Noormetsa sõnul abivahend. Kaasatud on nii korraldajate endi kui Eve stuudio lapsi, kes juba enamasti teavad, mida tants endast kujutab.
Põhjus, miks Noormets esimese eestlasena festivalil töötuba juhendama asub, ei ole seotud mitte suure tahtmise, vaid pigem majanduslike põhjustega: ühe õpetaja reisikulud sai niimoodi kokku hoida.
Hommikujooga
Iga päev algab sel festivalil varem kui tavaliselt. Kell kaheksa ootab meister Saju soovijaid maagümnaasiumi ja huvikeskuse vahelisel muruplatsil omkar-joogaga tegelema. Meistri sõnul aitab see tundlikkust arendada ja eluenergiat vabastada. Eve Noormetsa arvates on tegemist hea võimalusega end järgmiseks päevaks valmis panna.
«Meil oli vanasti alati mure, miks ei teki festivali klubi. Siis saime aru, et tantsijad alustavad kell kümme õppimist ja kuskil on inimvõimete piirid. Venitame neid piire nüüd veel avaramaks ja alustame kell kaheksa,» rääkis ta naljatades.
Tegemist ei ole mitte täispika kolmetunnise õpitoaga, vaid tunniajase enesearendamise võimalusega. Hommikujooga on Noore Tantsu festivali ainus õpituba, kuhu on veel vabu kohti. Sinna võivad soovijad end Noormetsa sõnul kirja panna kas või homme ja koos teistega puude varjus joogamaailma uudistada.
Eestlased on enamikus
Kolmanda uuendusena on tänavu kavas mõtte- ja vestlusring «Tegija räägib», mis leiab aset maagümnaasiumi keeltemaja trepil. Seal vahetavad muljeid ja kogemusi tantsijad ning tantsuõpetajad. Peakorraldaja kinnitusel on räägitud jutte võimalik peagi kuulata festivali kodulehelt.
Õpitubades teeb kaasa ligi 140 inimest. Eve Noormetsa sõnul on see ligikaudu võrdne eelmiste festivalide osalejate arvuga.
«Meil ei ole eesmärki kuulsamaks ja suuremaks, laiemaks ja võimsamaks saada. Me tahame väga kvaliteetsed olla. Festival on täpselt nii suur, kui suurena me teda tahame,» ütles Noormets. «Katsume hoiduda populaarsusest nii palju kui võimalik. Me hoolime tervest mõistusest ja inimlikust, loomulikust olekust.»
Ehkki õpetajad on alati olnud väga rahvusvahelise taustaga, on enamik tantsijaid eestlased. Noormetsale teeb rõõmu, et osalejate seas on palju Eesti professionaale ja harrastajaid, neid, kes käivad igal aastal, ning otse loomulikult ka neid, kes tulevad esimest korda.
Kõik festivalil osalevad õpetajad on korraldaja kinnitust mööda oma ala absoluutsed tipud. Suvekoolis saab õppida improvisatsiooni, idamaiseid võitluskunste, kehamiimi, tantsutehnikat, kompositsiooni, žongleerimist, akrobaatikat ja action-teatrit.
Noore Tantsu festival kestab reedeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles