Karusloomafarmide ja loomatsirkuste keelustamiseks loodi manifest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil tshintshilja ehk villakhiir.
Pildil tshintshilja ehk villakhiir. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile kirjutasid 16 vabaühendust alla seisukohavõtule, et karusloomakasvandused ja loomatsirkused tuleks Eestis keelustada.

Manifesti algatanud mittetulundusühingu Loomus liikme Kadri Tapersoni sõnul loodi manifest selleks, et koondada organisatsioone, kes pooldavad karusloomafarmide ja loomatsirikuste keelustamist, ning näidata otsustajatele, et need valdkonnad ei ole ammu enam üksikute loomakaitsjate vaid laiem ühiskondlik-kultuuriline probleem. «Kutsume üles manifestile alla kirjutama kõiki organisatsioone, kes jagavad manifestis välja toodud seisukohti,» ütles Taperson.

Manifestis on öeldud, et karusloomakasvandused ja loomi kasutavad tsirkused on tööstusharud, mida peab üleval inimeste eluliselt ebaoluline soov luksuse ja meelelahutuse järele. "See on märk ühiskondlikust probleemist, mis puudutab loomade kasutamist ja neile kannatuste tekitamist ebavajalikel eesmärkidel. Tänapäeva ühiskond on koos oma normide ja seadustega pidevas arengus ning vastavalt asjaoludele on tähtis seadusi korrigeerida selliselt, et need oleksid kooskõlas kehtivate väärtustega.

Manifestile allakirjutanud organisatsioonid leiavad, et on aeg ka Eesti seadustesse sisse viia muudatused, mis on esile kerkinud koos eetiliste tõekspidamiste teisenemisega: loomade kasutamine pelgalt luksuse ja meelelahutuse eesmärgil kuulub minevikku.

Sisukohavõtus seisab, et manifestile allakirjutanud peavad silmas, et farmid tuleks keelustada mitme teise Euroopa riigi eeskujul. Seda maksimaalselt kümneaastase üleminekuajaga, mis annaks ka farmeritele võimaluse äri ümber organiseerida. Loomade kasutamine tsirkustes tuleks keelustada aastase üleminekuajaga. 

Manifestile on alla kirjutanud Eesti loomakaitse selts, Eesti Roheline Liikumine, Eestimaa loomakaitse liit, Eesti vegan-selts, Eesti üliõpilaste keskkonnakaitse ühing Sorex, liikumine Loomade Nimel, mittetulundusühingud Eksperimentaalse Liikumise Keskus, Ethical Links, Kasside Turvakodu, Kelmiküla Kassijaam, loomade eestkosteorganisatsioon Loomus, Saaremaa Lemmikloomade Turvakodu, Tartu Kassikaitse, Toolse Kodutute Loomade Varjupaik, ühendus Noarootsi Keskkonna ja Kultuuri Päästmiseks ning Varjupaikade mittetulundusühing.

Manifesti terviktekst on Loomuse kodulehel. Manifestiga saab liituda aadressil info@loomus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles