Aidu Pääsuke sammub aastaga ligi seitse kilomeetrit

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekskavaatorile pääsemiseks tuleb natuke ronida.
Ekskavaatorile pääsemiseks tuleb natuke ronida. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Sammuvast ekskavaatorist ehk draglainist oli minusugusel kaevandusekaugel inimesel sõnasõnaline ettekujutus kui kopaga liikurmasinast, mis astub. Ega see päris vale olegi, ainult et aastaga liigub see masin edasi vaid ligi seitse kilomeetrit.

Kui Eesti Energia Kaevanduste mäetööde juhataja Jevgeni Poluhhin teeb ettepaneku oma silmaga vaadata, kuidas töötab ja näeb seest välja üks nende 13 sammuvast ekskavaatorist, libiseb jah-sõna kärmesti üle huulte. Kõhedus tekib alles kohapeal, ühel Narva karjääri kaeveväljal, nähes, kuidas 2000-tonnine hiiglane Aidu Pääsuke kopaga katendit haukab. Antud sõna tagasivõtmise asemel hakkame ronima, kaevikust ligi 30 meetri kõrgusele.

Jalas Narva karjääri kontorist saadud rohekad säärikud, peas roheline kiiver ja seljas oranž turvavest, rühin eesmärgi poole. Lähemale 1982. aastal Venemaal Uralmaši tehases valmistatud «pääsukesele», mille elektrimootorite võimsus on 2000 kilovatti. Niisama palju koguvõimsust on näiteks Šveitsist ostetud oranžil nelja vaguniga reisirongil, mis Elroni kaubamärgi all sõidab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles