Seadus lubab kuumaga tööst keelduda

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööinspektsioon soovitab palavuskaebusega tööandja poole pöörduda, kuid kui ülemust alluva mure ei huvita, võib too töötamise katkestada.


Töötervishoiu ja töö­ohutuse seadus kohustab tööandjat kujundama ja sisustama töökohad nii, et töötaja oleks võimeline säilitama töövõime ja heaolutunde. Seega peaks tööandja hoolitsema, et ruumides poleks ülearu palav.

Lõuna inspektsiooni tööinspektori Indrek Avi sõnul võivad töötajad inspektsiooni poole pöörduda, kui ülemus alluvate kurtmisele ei reageeri.

«Kaebustega tegeldakse esimesel võimalusel,» rääkis Avi. «Kuni inspektori kontrollkäiguni võib töötaja tööst keelduda, sest liigne palavus võib tema ja teiste tervise ohtu seada.»

Seda, kui kõrge temperatuur ja kui suur õhuniiskus võib töökohal olla, seadus ei ütle. Avi soovitusel peaks siis arvesse võtma töötaja ettepanekuid.

Ennast jahutada saab sagedasi lühikesi puhkepause tehes ja vett juues. Hea on, kui töökohal paikneks dušš. Suurepärane oleks konditsioneer, kuid seda paika sättides tuleb jälgida, et jahe õhk ei puhuks inimestele peale.

Töötaja ja tööandja võivad kokkuleppel tööaega muuta. Töötada võib ka varahommikul või hilisõhtul, kui on jahedam. «Muidugi peab muudatus mõlemale poolele sobima, samuti tuleb vaadata, kas uus aeg töö spetsiifikaga klapib,» toonitas Indrek Avi.

Ta tõi välja, et tööinspektsioonile on kurdetud katmata akende ja jahutussüsteemide puudumise üle. Samuti on kuumusega raskusi neil inimestel, kellel on kohustuslik kanda pakse või pikki rõivaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles