Mitme maa tantsijad kogunevad Viljandisse

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte Tantsu festivali eel askeldab Koidu seltsimajas rahvusvaheline meeskond, et näidata nädala pärast, festivali viimasel päeval teatriprojekti «KÖÖK». Pildil Kaja Lindal ja Mari Mägi Eestist, Sofi Salfelt Taanist, Pauli Riikonen Soomest ja Kay Kastner Saksamaalt.
Noorte Tantsu festivali eel askeldab Koidu seltsimajas rahvusvaheline meeskond, et näidata nädala pärast, festivali viimasel päeval teatriprojekti «KÖÖK». Pildil Kaja Lindal ja Mari Mägi Eestist, Sofi Salfelt Taanist, Pauli Riikonen Soomest ja Kay Kastner Saksamaalt. Foto: NoTaFe

Esmaspäeval Viljandis algavale 18. Noore Tantsu festivalile koguneb värvikas rahvusvaheline seltskond, et õppida ja õpetada, esineda ja etendusi vaadata, lustida ja lõõgastuda, mõtelda ja sõnastada.

Esinejad tulevad tänavu Taanist, Saksamaalt, Indiast, Inglismaalt ja Eestist. Etendusi jagub nädala jooksul igasse päeva.

Mitmekülgsed teemad

Tegusad festivalipäevad algavad õige varakult. Juba kell 8 on soovijatel võimalik osa saada meister Saju joogatunnist, kus arendatakse tundlikkust ja vabastatakse eluenergiat. Festivali suvekoolis saab seekord õppida improvisatsiooni, qi gong’i ja idamaiseid võitluskunste, kehamiimi, tantsutehnikat algajatele ja edasijõudnutele, kompositsiooni, žongleerimist ja akrobaatikat, action-teatrit ja lastetantsu.

Kuigi külalisi tuleb eri mandritelt, pole festivali peakorraldaja, õpetaja Eve Noormetsa sõnul tegemist kõige laiema geograafilise haardega.

«Minu käest on seda varem ka küsitud, kuid eelmised aastad on olnud samuti kireva rahvusvahelise seltskonnaga,» kõneles ta. «Tegelikult ongi tänapäeval keeruline selgeks teha, kust inimesed täpselt tulevad. Loomingulised tüübid on maailmakodanikud ning nende nime järele on keeruline riiki panna.»

Festivalilava kõige eksootilisem külaline on sel aastal Parnab Mukherjee. Tema on üks India tuntumaid alternatiivteatri lavastajaid. Inimõiguste eest võitlejana käsitleb ta oma etendustes sageli ühiskondlikult teravaid teemasid, näiteks sõnavabadust. Näitlejatöös huvitavad teda enim inimkeha võimalused.

Õppimise koht

Viimastel andmetel on registreerunud 135 inimest, kelle hulgas on korraldajate rõõmuks juba pika staažiga festivalil osalejaid Eestist, Lätist ja Soomest.

«Väga tore, et vanad olijad tagasi tulevad,» lausus Eve Noormets. «Igal aastal on ka uusi üllatajaid, tänavu näiteks Prantsusmaalt ja Belgiast. Kaugemalt tulijad tulevad mingi konkreetse õpetaja pärast.»

Tänavu ehitatakse festivali etendusteks Viljandi vanasse spordihoonesse tantsulava, mis eelmisel aastal nii esinejatelt kui publikult rohkeid kiidusõnu pälvis.

«Festival on täpselt selline, nagu korraldajad tahavad,» sõnas Noormets. «See on festival, mis ei ole liiga suur ega kasva iga aastaga. Meile on väga tähtis normaalne mõõt ja see, et tekiksid suhtlemisvõimalused. See on õppimise ja uute asjade teadasaamise koht.»

Nagu igal aastal, näitavad oma põnevamaid töid Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Tallinna ülikooli tantsutudengid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles