Jean-Claude Juncker tähendab rohkem Euroopat

Erkki Bahovski
, Euroopa Komisjoni Eesti esinduse teabenõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Euroopa Komisjoni Eesti esindus

(Artikkel väljendab autori isiklikke seisukohti.)

ÜKS SUUR etteheide Euroopa Liidu (EL) kriitikutelt  ühendusele on, et sel napib demokraatlikku legitiimsust. Ehk siis äraseletatuna: ühenduse juhid langetavad meie elu puudutavaid otsuseid, ilma et keegi oleks neid sellesse ametisse valinud.

Kriitika all olevad juhid on saanud ametisse määramise teel. Nad on ametisse nimetanud demokraatlikult valitud peaministrid, mõne ka president. Ent kui majandus- ja rahanduskriis nõudis Euroopa Komisjonilt, Euroopa Liidu Nõukogult ja Euroopa Keskpangalt kiireid ja otsustavaid samme, siis kriitika ei vaibunud.

Sellele vastuseks võtsid Euroopa parteid viimastel Euroopa Parlamendi valimistel nõuks esitada oma kandidaadi Euroopa Komisjoni presidendi ametikohale. See tähendas, et juba valima minnes said inimesed anda oma hääle ühe või teise kandidaadi kasuks. Konservatiivne Euroopa Rahvapartei esitas oma kandidaadina Luksemburgi endise kauaaegse peaministri Jean-Claude Junckeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles