Veevärk: torustikku pole mõtet võimsamaks ehitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnavalitsusele saadetud seletuses, miks Lossi ja Jakobsoni tänava ristmikul tekib nii suur uputus, nagu pühapäeval juhtus, nendib veefirma juht Toomas Porro, et piirkonnale sobiva torusüsteemi ehitust pole ette võetud väga suure maksumuse ja tehnilise keerukuse tõttu. Sellisteks ekstreemolukordadeks mõeldud torustikke ei ehitata ka mujal maailmas.

Lossi ja Jakobsoni tänava ristmikul on neli restkaevu. Ristmikul asuvad kaks ühisvoolset kanalisatsioonitoru, mis ühinevad Posti tänaval, kus toru läbimõõduks on 300 millimeetrit. Sellise toru läbilaskevõime on 2-promillise kalde puhul umbes 40 liitrit sekundis.

Katsete tulemused näitavad, et 500-millimeetrise ümmarguse restkaevu vooluhulk olukorras, kus restil on 10 sentimeetri kõrgune veekiht, on umbes 50 liitrit sekundis. Seega tagab juba üks restkaev uputuse ajal suurema vee pealevoolu, kui torustik ära suudab juhtida. Lisaks on torustikul, mis suundub Posti tänavale, kümneid restkaeve, millest igaüks lisab torutikule veelgi  koormust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles