Kärstna kabeli taastajad leidsid kruusa alt mõisniku kirstu

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kabeli omaniku Külli Kuldkepi sõnul tuli nii talle kui ehitajatele üllatusena, et kabeli alumisele korrusele veetud liiva ja kruusa all on mõisniku pere maised jäänused.
Kabeli omaniku Külli Kuldkepi sõnul tuli nii talle kui ehitajatele üllatusena, et kabeli alumisele korrusele veetud liiva ja kruusa all on mõisniku pere maised jäänused. Foto: Alar Karu

Kärstna kabeli taastajaid tabas üllatus, kui nad kaevates tinakirstu peale sattusid. Selgus, et rahvajutt kunagise mõisniku pere haudade rüüstamisest ei vastagi tõele.

«Tõenäoliselt on tegemist 1806. aastal lahingus langenud kindral Reinhold von Anrepi kirstuga,» ütles kabeli omanik Külli Kuldkepp. «Arvata võib, et ka ülejäänud seitse kirstu on seal, kuhu need enam kui sada aastat tagasi maeti.»

Kabeli taastamisega jõuti suve hakul niikaugele, et muinsuskaitseameti loaga hakati ehitise alumiselt korruselt välja tooma sinna nõukogude ajal veetud liiva ja kruusa. Nii muinsuskaitsjad kui omanik teadsid, et mõisniku seitsme pereliikme kirstud on rüüstatud ning kabelis neid enam ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles