Ärikeskus mälestab mõrvatuid

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. juulil 1941 hukkasid kommunistid endise Viljandi vangla õuel süütuid Eesti kodanikke. Nende inimeste mälestuseks püstitatakse 8. juuli keskpäeval sinnasamma, praeguse Uku keskuse hoovi, mälestustahvel. Ajaloolane Jaak Pihlak näitab tahvli tulevast asukohta.
8. juulil 1941 hukkasid kommunistid endise Viljandi vangla õuel süütuid Eesti kodanikke. Nende inimeste mälestuseks püstitatakse 8. juuli keskpäeval sinnasamma, praeguse Uku keskuse hoovi, mälestustahvel. Ajaloolane Jaak Pihlak näitab tahvli tulevast asukohta. Foto: Marko Saarm

Praeguse Uku keskuse koha peal asunud Viljandi vangla õuel mõrvasid kommunistid 8. juulil 1941 üheksa inimest. Noorim nende seast oli kõigest neljateistkümneaastane. Mahalastute hulgas oli ka Johannes-Adolf Soosaar. Too ronis aga kuulihaavadest hoolimata hauast välja ja jäi ellu. Ta arreteeriti uuesti 1945. aastal ja mõisteti karistusest kõrvalehoidmise eest kümneks aastaks vangilaagrisse.

8. juulil avatakse hukatute mälestuseks Uku keskuse hoovis mälestustahvel.

Teeme koos Viljandi muuseumi direktori Jaak Pihlakuga keskuse ümber tiiru. On ilus suvepäev, päike paistab. Inimesed saalivad sisse ja välja. Lapsed istuvad pingil ja söövad jäätist. Kaks kena daami sõidavad tõukeratastega mööda. Täielik idüll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles