Juhtkiri: Esimene opositsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Eile valiti Strasbourgis europarlamendi etteotsa taas Saksamaa sotsiaaldemokraat Martin Schultz. See oli esimene kord, kui parlamendi president pärast ühe ametiaja lõppu tagasi valiti.

Ajaloolised olid ka ülemöödunud kuul aset leidnud Euroopa Parlamendi valimised, millel tegid ilma paremäärmuslikud parteid ja euroskeptikud. Prantsusmaa Rahvusrinde liider Marine Le Pen on öelnud, et nende ülesanne on hakata Euroopa Liitu seestpoolt õõnestama.

Ehkki mitu paremäärmuslikku parteid soovis rahvusrinde eestvedamisel moodustada uut parlamendifraktsiooni, see neil ei õnnestunud. Ent kuigi nad kuuluvad nüüd fraktsioonita liikmete hulka, olles jäänud ilma lisakõneajast, -finantseeringutest ja -personalist, hoiatas Le Pen, et erakonna moodustamiseks on aega viis aastat ning neid ei tasu alahinnata. Pealegi ei jäänud eurovastaseid koondav partei päris loomata. Suurbritannia Iseseisvusparteisse kuuluv Nigel Farage asutas euroskeptikute erakonna, kuhu muuseas kuulub üks esindaja Lätist ja kaks Leedust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles