Vana-Kreeka mütoloogia on andnud nimed meie aiakaunitaridele

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lopsakad iirised on oma nime saanud Vana-Kreeka vikerkaarejumalanna järgi, kes oli jumalate käskjalg.
Lopsakad iirised on oma nime saanud Vana-Kreeka vikerkaarejumalanna järgi, kes oli jumalate käskjalg. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Külastades suviti mõnd aiapidajat või peenramaa omanikku, võib olla kindel, et üle ega ümber ei saa aiaringkäigust. Mõnel juhul on see päris pikk: kas on siis aed suur või tegija algaja, kellele kõik on uus, või siis vilunud, kes teab näidata ja rääkida. Tubli töö väärib loomulikult tunnustust ja on lausa uskumatu, kui palju aednik iga puu, põõsa ja lille kohta jutustada mõistab.

Et võhikust külaline oskaks teinekord ka ise sõna sekka öelda, palusin Tartu ülikooli botaanikaaia vanemaednikul Tiiu Tõnsonil tutvustada kaht lille, mis kevaditi aias oma õie-ilu näitavad.

Iirise kohta võib öelda vikerkaarejumalanna. «Iris tähendab kreeka keeles vikerkaart ja Kreeka müütides oli ta vikerkaarejumalanna ning jumalate käskjalg,» teadis Tõnson rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles