Korporatsioon kingib mõõga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralmajor Gustav Jonsoni mõõk annetatakse Viljandi muuseumile kindrali sünnikodus.
Kindralmajor Gustav Jonsoni mõõk annetatakse Viljandi muuseumile kindrali sünnikodus. Foto: arhiiv

Täna avab enam kui saja aasta vanune tundengikorporatsioon Vironia Viljandis Pärnu maantee äärsel Pauluse koguduse kalmistul mälestusplaadi korporatsiooni asutajaliikmele Ferdinand Robert Mitile. Samuti annetab Vironia oma vilistlasele kindralmajor Gustav Jonsonile kuulunud mõõga Viljandi muuseumile.

«Vironia aukohus on jäädvustada Viljandis oma organisatsiooni vilistlaste ja tublide eesti meeste mälestust,» ütles Marek Miil korporatsioonist Vironia. «See, et Gustav Jonsonile kuulunud mõõk on säilinud, on omamoodi ime. Jonsoni järeltulijad tahtsid selle kinkida Vironiale, kuid Vironia ruumides ei saanuks seda keegi peale meie endi liikmete näha. Seetõttu leppisime järeltulijatega kokku, et annetame mõõga Viljandi muuseumile lootuses, et vahest ärgitab see tulevikus mõnda eesti poissi suurtele tegudele.»

Gustav Jonson sündis 7. jaanuaril 1880 Viljandimaal Pärsti vallas. Ta arreteeriti 1941. aastal ning mõrvati 15. mail 1942 Saraatovis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles