Kaevanduste juht: pruun kuld lööb särama

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu 75. tegutsemisaastat tähistava riikliku suurettevõtte Eesti Energia põlevkivikaevandusi pidava tütarettevõtte juhatuse esimees Veljo Aleksandrov on kindel, et pruuniks kullaks tituleeritud maavara on maailmas seni alahinnatud. Samas usub ta, et toornafta varude kahanedes hakatakse põlevkivi märkama ja Eestil on oma kogemustega lootust sellest palju võita.

Veljo Aleksandrov, millises seisus on Eestis põlevkivi kaevandamine, võrreldes näiteks nõukogude perioodi või miks mitte ka päris algusaegadega?

Kui päris algusaega vaadata, siis see oli õige ammu, lausa 1916. aastal. Siis hakati Kukrusel põlevkivi maa alt välja vedama. Praegustel oludel on toonastega üsna vähe ühist. Küll aga võib paralleele tõmmata Eesti esimese iseseisvusperioodiga. Ajalooratas on justkui ringi peale teinud. Praegu räägime väga tõsiselt põlevkivi rafineerimisest ja omamaise kütuse tootmisest ning ka toona toodeti põlevkivist bensiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles