Kommentaar: Venemaad ei saa mõistusega võtta

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Väidetavalt ei saa Venemaad ja sealsete inimeste mõttemaailma mõistusega võtta. Ja et see käib lääne demokraatias sirgunud inimestele üle jõu, ei saa nad üldse aru, mis idanaabri juures sünnib.

Erinevalt enamikust Euroopa riikide kodanikest, kes peavad õigeks parlamentaarset demokraatiat, hindavad venelased kõva käega «isakest». Kui riigipea loob korra majja, andestab rahvas talle sageli muud tegemised, mis talle sisimas ei meeldi. Kitsaste oludega harjunud idanaabrid on ideede nimel valmis tühja kõhtu kannatama, mis on heaoluühiskonnas kasvanule müstika. Venelased aktsepteerivad ennekõike jõudu, mistõttu võib teiste NATO riikide osalusel korraldatav «Kevadtorm» olla neile märksa hoiatavam kui alliansi peasekretäri hukkamõist sõnades. Vene inimesed saaksid aru, kui lääs paneks neile peale põhjalikud sanktsioonid või jätaks Krimmi annekteerimise üldse tähelepanuta, kuid hambutud osalised ja väikese mõjuga piirangud ajavad neile pigem naeru peale ning panevad lääneriikidesse põlglikult suhtuma. Näiteid võib tuua palju.

Siiski, majanduse alanud allakäik võib venelasedki marru ajada ja võimude vastu meelestada. Demokraatlikke läänemeelseid jõudusid nad aga sedavõrd toetama ei hakka, et need võimule saaksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles