Suvesõit toob kokku eripalgelisi maastikusõidukeid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig

Täna startinud «Suur maasturite suvesõit 2010» toob peamiselt Viljandimaa lõunapoolsete valdade metsadesse ja teedele hulga eripalgelisi maastikusõidukeid.
 


Eesti 4 x 4 offroad'i karikasarjas kolmanda osavõistlusena peetava ürituse peakorraldaja Arto Künnapase sõnul startis esimesel päeval rajale 41. meeskonda, laupäeval lisanduvad neile turistiklassi ehk standardsed neliveolised sõidukitel sõitjad.

Nagu varasematelgi kordadel on maasturite suvesõidu võistluskeskus Kõpu alevis.

«Esimesel päeval sõidavad võidu eri klasside spetsiaalmasinad, kellele on maha märgitud ligemale kümnetunnine rada,» selgitas Künnapas varast algusaega. «Turistiklassi maasturite mõõduvõtt on laupäeval ja pühapäeval.»

Peakorraldaja sõnul on publikule mõeldud ürituse kava ehk legendid saadaval võistluskeskuses ja Kõpu kaupluses. Kaks atraktiivsemat paika, kust hästi võistlejaid näeb, on Ahimäe karjääris ja Sudiste küla lähistel.

Lisakatse Viljandi—Karksi-Nuia tee ääres asuvas Ahimäe karjääris on kavas pühapäeval ning esimesed sõidukid peaksid sinna jõudma kella 9 ja 10 vahel. Karksi vallas Sudiste juures on võistlejate lisakatse laupäeval ning sealgi on esimesi võistlejaid oodata alates kella 9.

«Eeldatavasti on mõlemal katsel midagi vaadata umbes kella kolmeni pärastlõunal,» lausus Arto Künnapas. Tema sõnul on pealtvaatajaile kogu ürituse jälgimine prii, ent publik peaks meeles pidama, et tegemist on siiski tehnikaspordi ja offroad-võistlusega. «Kummikud tasub kindlasti jalga panna,» tähendas ta.

Ürituse korraldajate kirjeldust mööda eeldab spetsiaalmasinate võistlustrass sõitjatelt korralikku ettevalmistumist, ent turistiklassis osaleda soovijatel pole tarvis oma auto pärast muretseda. «Paaris kohas tuleb ehk nelivedu sisse lülitada, kuid mõistlikult sõites on trass hõlpsasti ja masinat rikkumata läbitav,» julgustas Arto Künnapas huvilisi kaasa tegema.

Võistlusest võtavad osa nelja spetsiaalmasinaklassi maasturid ja ATV-d ning eraldi mõõduvõtt on turistiklassi autodele.

Arto Künnapase sõnul on korraldajad võistluseks valmis ning olemas on ka kooskõlastused maaomanikega, kelle valdustesse rajad jäävad.


Offroad
Offroad on sõitmine teekatteta maapinnal.
• Motospordialana on see võidusõit, kus spetsiaalsed autod võistlevad raskel maastikul, näiteks soes, rabas ja metsas. Eesmärk on läbida ette antud kontrollpunktid ja jõuda võimalikult kiiresti finišisse.
• Kontrollpunktid asuvad raskesti läbitaval maastikul ning see paneb ränkades tingimustes proovile nii masinad kui meeskonnad.
Allikas: internet


Ajakava
Pühapäevani kestva «Suure maasturite suvesõidu» ajakava.
• Reedel kella 9—11 võistluse pidulik avamine ja stardid Viljandis Vabaduse platsil.
• Laupäeval kell 9 teise võistluspäeval start Kõpus.
• Pühapäeval kell 9 kolmanda võistluspäeva start Kõpus ning kell 17 samas autasustamine.
Allikas: korraldajad
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles