Viljandis peetakse esimest mahelaata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korraldaja Kadri Vollmann loodab, et eesti mahetootjad meelitavad esimesele mahetoidulaadale palju huvilisi.
Korraldaja Kadri Vollmann loodab, et eesti mahetootjad meelitavad esimesele mahetoidulaadale palju huvilisi. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Sel pühapäeval korraldab Eesti biodünaamika ühing Viljandi pärimusmuusika aidas ja selle ümbruses esimese eestimaise mahetoidumüügi.


Biodünaamika ühingu juhatuse liige, laada korraldaja Kadri Vollmanni sõnul propageeritakse laadal mahetoitu ja antakse inimestele teada selle kasutamise võimalustest. Veelgi tähtsam on pakkuda tootjatele turundusvõimalust.

«Kõige tähtsam on müük: kaup jõuab enamasti tarbijani vahendaja kaudu, aga too tahab ka kasu saada, mistõttu vahel tuleb mahetoodang edasi müüa vähema eest, kui tootmine maksis, ning see ei edenda kuidagi Eesti mahetootmist,» rääkis Vollmann.

Viljandimaal on sadakond mahetootjat, aga neilt ostetakse Vollmanni teada vähe, sest poodides kaupa turustada on kallis. Inimesed ei tea seetõttu mahetoodetest suurt midagi. Korraldajad loodavad pakkuda tootjatele võimaluse näidata, millist mahetoitu saab pere toidulauale hankida.

«Ei tea, kas neid kaasa osta saab, aga Pärnumaalt tuuakse proovida ka nõgesekotlette,» kirjeldas Kadri Vollmann ebatavalist laadakaupa.

Oma kraami toob pühapäeval pärimusmuusika aida lähistele kümmekond eesti mahetootjat. Haanja kandist tuleb leivategija, Järvamaalt tuuakse mitut sorti jahu ja ehk saab proovida ka kitsejuustu. Peale selle võib osta köögivilju ja maasikaid ning mitmesuguseid teraviljatooteid helvestest speltanisuproduktideni välja. Veel saab koju viia tervislikke piimatooteid.

Samal ajal kui väljas käib laadamelu, peetakse aidas konverentsi «Maaharimine on Eesti kultuuri osa». Räägitakse maaviljelusest, kultuurist ning Eesti ja Siberi maaharimisest. Teiste seas esinevad kirjanik Arvo Valton ja Eesti biodünaamika ühingu asutajaliige Arvo Purga.

Osalevad ka Siberi eestlased, kellel Viljandi maanaiste ühendus eelmisel suvel Krasnojarski krai Karatuzi rajoonis külas käis. Sõna võtavad rajooni ülem Voldemar Saar ja kohaliku Eesti seltsi esinaine Veera Nikolajeva-Oinets.

Kadri Vollmanni jutu järgi on Siberi eestlaste külaskäik laada ja konverentsiga kokku sobivalt seotud maamajanduse ja mahetootmisega.
Pühapäevane laat on Eestis esimene seda laadi mahetoidule keskenduv üritus. Ebaõnnestumist Vollmann ei karda, sest usub viljandlaste huvisse.

«Kui taevaisa hea ilma annab, peaks meie ettevõtmine igati õnneks minema.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles