«Lepakose lugemised» on sel aastal Lubjassaares

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubjassaare ootab tulijaid.
Lubjassaare ootab tulijaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

1. juulil on Lubjassaares kümnes sümpoosion «Lepakose lugemised».

Ettevõtmise algatas Viljandimaalt Lepakoselt pärit põllumajandusteaduse professor Jaan Lepajõe, kes korraldas aastatel 1992—1999 suviti koduloo ja rahvuskultuuri talusümpoosione, nimetades neid «Lepakose lugemisteks». Need toimusid nii Lepakosel kui Hüpassaares ja heliloojate Kappide muuseumis Suure-Jaanis.

Korraldajad elustasid traditsiooni 2009. aastal, kui toimusid Suure-Jaani raamatukogu 100. aastapäevale pühendatud «Lepakose lugemised».

Seekordne sündmus on pühendatud Suure-Jaani kandi kultuuritegelasele Jaan Joandile, kelle sünnist möödub 100 aastat.

Jaan Joandi sündis 1. juulil 1910 Viljandimaal Vastemõisa vallas Aukemal. Ta oli Viljandimaa vanema põlve koori- ja orkestrijuht, pillimees ja viisimeister, kodu-uurija ja ajakirjanik, põllu- ja metsamees, mitme muuseumi ja Emakeele Seltsi korrespondent, loodusesõber ja Eesti Looduskaitse Seltsi auliige.

Kõigil, kes soovivad üritusel osaleda, palutakse koguneda 1. juulil kell 11 Suure-Jaani kalmistule kabeli juurde. Pärast mälestusminuteid Jaan Joandi haual sõidatakse Jaan Joandi kodukanti Lubjassaarde.

Johann Köleri majamuuseumi õuel esinevad ajaloo- ja koduloohuvilised Aimur Joandi, Ain Erik ja Tõnu Kukk, kes jagavad oma mälestusi ja mõtteid Jaan Joandist. On võimalus tutvuda muuseumiga ja nautida imekaunist loodust.

Et korraldajatel on oluline teada ligikaudsetki osalejate arvu, palutakse osaleda soovijatel endast teada anda 30. juuniks Suure-Jaani raamatukogu telefonil 437 1385.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles