Kommentaar: Ukraina separatism ulatub ajalukku

, kohaliku poliitika veteran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Kuigi kokkupõrked Ida-Ukrainas pole lakanud, on venemeelsed separatistid minu arvates hakanud piirkonnas oma jõudu ja tuge kaotama, sest nende vägivaldne tegutsemine on jätnud neist kuvandi kui terroristidest.

Segasest olukorrast on kõrini nii Venemaal kui Ukraina oligarhidel. Donetski ja Luganski oblastis korraldatud referendumit, mis on ilmselt üks kõige pinnapealsemaid rahvahääletuste ajaloos, ei võta tõsiselt keegi. Ukraina äsjased presidendivalimised muudavad riigi võimuladviku staatuse tõsisemalt võetavaks. Endiselt võib aga öelda, et lahkulöömismeeleolusid Ukrainas peaaegu poleks, kui Venemaa ei valaks Kiievi valitsejate õõnestamiseks õli tulle.

Suurtel riikidel, kus elab palju rahvusi ja eri religioonide pooldajaid ning räägitakse erinevaid keeli, tuleb separatistidega sageli rinda pista. See mure on päevakorral Suur­britannias, Prantsusmaal, Hispaanias ja mujalgi demokraatiamaades, aga muidugi ka Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles