Viljandlased viisid Pärnusse mulgi hõngu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal kihas niigi suviselt elav Pärnu rohkem kui tavaliselt, sest suvepealinn pidas rahvusvahelisi hansapäevi.

Linna sissesõitjad suurejoonelisest sündmusest paraku aimu ei saanud, sest tee ääres ei paistnud ühtki reklaamplakatit, kuid kohalejõudnut tervitas siiski meeliülendav melu.
Lustlikud sakslased
Pärnu vanalinna külje all asuv Munamäe park haaras enda alla messi, kus tutvustasid ennast külalistele eri riikide hansalinnad. Kõige enam ilmestasid messipilti Saksamaa eri nurkadest kohale sõitnud lõbusad ja jutukad inimesed, kes kostitasid huvilisi laulude ja pillimänguga.
Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juht Krista Kull rõõmustas linna esindustelgis, et uudistajaid on käinud päris palju. «Üllatuslikult on ka üpris palju eestlasi infot küsinud,» lausus Kull.
Segadust tekitas huvilistes see, et messialal olid hõlpsalt leitavad küll Narva ja Viljandi, kuid Tartu ja Tallinna esindust silma ei torganud. Need linnad paiknesid hoopis keskaja turu platsil Vallikääru serval.
Tartut esindas lodjaselts, kes kutsus huvilisi lahkelt sealsamas sildunud lodja pardale. Neljapäeva õhtul andis etenduse purjevarjuteater ning pärast hansapäevade pidulikku lõpetamist suundus Tartu laevastik koos teiste Eesti ajalooliste purjelaevadega ümber Läänemere kulgevale kultuuridessandile.
Gildi hoov võõrustas käsitöölisi
Palju kaupmehi ja linnade gildide töötoad olid koondunud vanalinna Gildi hoovi, kus oli esinejate tarvis ka lava.
Viljandi kultuuriakadeemia tutvustas seal rahvusliku käsitöö eriala, mille õpilased tegid kohapeal näputööd ja kutsusid ka hansapäevalisi kätt külge panema.
Viljandit esindas hoovis koguni kaks käsitööliste gildi: Bonifatiuse ja Lossi oma. «Meie oleme küll õigemini tsunft,» täpsustas Lossi gildi liige Kristina Libe. «Oleme kõik kultuuriakadeemiast välja kasvanud ja tahaksime Viljandis rohkem kanda kinnitada. Loodetavasti esindame Viljandit 2015. aastal rahvusvahelistel hansapäevadel.»
Järgmisel aastal on rahvusvahelised hansapäevad, järjekorras 31., Leedus Kaunases. Viljandi kord on suursündmust võõrustada 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles