Maanteeamet manitseb mõistlikku sõidukiirust valima

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Maanteeamet koostöös politsei- ja piirivalveametiga alustab sel nädalal liiklusohutuskampaaniat lubatud piirkiirusest kinnipidamiseks ja ohutu sõidukiiruse valimiseks asulavälisel teel ehk siis maanteel.
 


Kampaania tugineb mullu loodud kontseptsioonile ja selle sõnum on: «Sinu lähedaste elu pole katsetamiseks, ära ületa lubatud kiirust!» Kampaaniale loovad lisaväärtust liiklejatele jagatavad rinnamärgid «Mina pole katsejänes».

Meediakampaania aktiivne periood on juulikuu ning selle eesmärk on sõidukijuhtide teavitamine sellest, et kiiruse ületamise tagajärjed võivad olla pöördumatud nii juhile kui tema kaassõitjatele ja vastutus juhtunu eest lasub alati roolisolijal. Ühtlasi on kampaania eesmärk suurendada sõidukijuhtide teadlikkust ohutu sõidukiiruse valimiseks.

Eri riikide liiklusõnnetuste statistika põhjal peetakse kiirust kõigist õnnetustest umbes 10 protsendi ja surmaga lõppenud õnnetustest umbes 30 protsendi puhul peamiseks liiklusõnnetuste põhjustajaks. Nii on lubatud sõidukiiruse ületamine ja ebasobivalt valitud sõidukiirus olulised liiklusõnnetusi põhjustavad tegurid.

Liiklusõnnetuste statistikale tuginedes võib asulavälisel teel lubatust suurema või teeoludele mittevastava sõidukiiruse valikuga siduda teelt väljasõidu- ja mootorsõidukite laupkokkupõrgetega lõppenud õnnetuste toimumise ka Eestis. Asulavälisel teel toimus 2009. aastal 302 inimkannatanutega ühesõidukiõnnetust, milles hukkus 24 ja sai vigastada 425 inimest, ning 93 kokkupõrget vastutuleva sõidukiga, milles hukkus 21 ja sai vigastada 194 inimest. Liiklusõnnetustes hukkunute üldarvust moodustas see eelmisel aastal 45 protsenti. Eelmisel aastal hukkus eesti liikluses 100 inimest.

Kampaaniaks on valminud tele- ja raadioreklaamid, informatiivne koduleht ning välimeedia plakatid linnadest väljasõidul ja maanteede ääres eksponeerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles