Läti Henrik andis Viljandis hüva ajalootunni

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maarja Möldre

22. juuni õhtul anti Viljandi lauluväljakul efektne ja hariv muusikaga vürtsitatud etendus «Henrik, Liivimaa kroonik ehk Miks mäletada Ümerat?».


Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud vaatemäng, mis põhines ajaloolase Andrei Hvostovi näidendil «Henrik», esitas Ümera lahingu eel- ja järellugu koos ajaloolise tausta ja tõlgendusvariantidega Läti Henriku vaatepunktist. Sellele sekundeerisid või vastandusid tänapäevased seisukohad.

Lavastaja, Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna juhataja Jaanika Juhansoni sõnul oli kandev teema rahvuse ja rahvaste mälu, vaadates Ümerale tänapäevast.

Läti Henrikut kehastas Pärnu Endla teatri näitleja Priit Loog. Teistes kesksetes osades esines viis noort meesnäitlejat Cabaret Rhizome’ist ning ülejäänud rollides astus üles paarkümmend teatritudengit Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast.

Muusikat tegid liivi-eesti bänd Tulli Lum ja eesti bänd Oort ning oma võimsatel häältel lasksid kõlada Sakala koori mehed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles