Pressiteenistus palus Viljandi politseijuhil käitumist muuta

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Pähkel
Alvar Pähkel Foto: Marko Saarm / Sakala

Kahel korral Sakalalt aasta pressisõbra tiitli pälvinud Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel sai politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroolt palve muuta ajakirjandusega suhtlemise kombeid.

Eile hommikul helistas Sakala ajakirjanik Üllar Priks Alvar Pähklile, et küsida tema kommentaari ühe liiklust puudutava teema kohta. Endale ebaharilikul moel ei soostunud Pähkel reporteri küsimustele vastama ning suunas ta edasi politsei- ja piirivalveameti (PPA) kommunikatsioonibüroo poole.

Artiklist ajendatult

See, et mõni Sakala ajakirjanik kohalikule politseijuhile helistab ja mõnd  teemat kommenteerida palub, on tavapärane. Maakonnalehe ajakirjanikud on kiitnud Alvar Pähkli sõbralikku, põhjalikku ja asjalikku suhtlemist. Harilikult jagab ta meeleldi kommentaare.

Viisakas oli Viljandi politseijaoskonna juht ka eile, kuid eakate autojuhtide liikluses osalemist puudutavatele küsimustele ta vastata ei soovinud.

PPA kommunikatsioonibüroo vanempressiesindaja Kerly Peitel selgitas, et oli Alvar Pähklile eile hommikul saatnud lühida e-kirja, milles palus tal edaspidi kõigist ajakirjanike päringutest enne neile vastamist teada anda.

Peiteli seletuste kohaselt sooviti niisuguse suunisega tagada edaspidi põhjalikumate ja täpsemate kommentaaride edastamine ajakirjandusele. Ühtlasi viitas Peitel PPA-s kehtestatud meediasuhtluse põhimõtetele, mille järgi on ajakirjanike esmane infokontakt kommunikatsioonibüroo.

E-kirja ajendiks oli vanempressiesindaja sõnul 13. mai Sakalas ilmunud artikkel «Politsei piirkonnavanem istub vallajuhi toolile», mis rääkis sellest, et Karksi vallavanema ametist lahkuva Arvo Malingu mantlipärijaks on kohalik võimuliit välja pakkunud Karksi konstaablijaoskonna piirkonnavanema Taimo Tugi.

Loos on juttu sellest, et 1998. aastast on konstaablite arv kahanenud Lõuna-Viljandimaal 12-lt kolmele. Artiklis on öeldud, et Sakala andmetel on juba järgmise aasta hakul ühe kava kohaselt plaanis kõik konstaablikohad kaotada ning nende asemel peaksid sellisel juhul hakkama tööle patrullpolitseinikud ja menetlejad. Alvar Pähkel nendib kõnealuses loos, et viimaste aastate trend on olnud tõepoolest selline, et konstaabli tühjaks jäänud kohale pole uut inimest tööle võetud.

Kerly Peiteli selgitust mööda oli artikkel mõnevõrra poolik ning seetõttu võis seda lugenud inimestel tekkida mulje, et edaspidi Karksis turvalisust ei tagata.

«Mingi ettekujutus sellest, mis edasi saab, on politsei- ja piirivalveametil täiesti olemas,» kinnitas Peitel.

Küsimusele, kas eelnev tähendab, et Karksisse otsitakse konstaabli lahkumise järel uus inimene, vastas pressiesindaja, et seda pole veel otsustatud, sest Taimo Tugi töötab praegu politseis.

Ühine seisukoht

Muu hulgas lausus Kerly Peitel, et kõnealust artiklit on lugenud PPA peadirektor Elmar Vaher. Temagi oli pressiesindaja ütlemist mööda leidnud, et politsei selgitus oli poolik.

«See on terve politsei- ja piirivalveameti seisukoht,» lausus Kerly Peitel.

Ajakirjaniku kahtlus, et Alvar Pähklile on antud korraldus ajakirjandusega edaspidi enam mitte otse suhelda, ei vasta Kerly Peiteli sõnul tõele.

«Kindlasti suhtlete te ka edaspidi otse. Ja palju suhtlete,» lausus ta. Pressiesindaja selgituste kohaselt ootavad kommunikatsioonibüroo töötajad aga edaspidi, et enne ajakirjanikule vastamist võtab Alvar Pähkel nendega ühendust, teavitab neid küsimuste sisust ning uurib, kas tema võiks neile vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles