Sakala malev marsib esimesena

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mikk Mihkel Vaabel

Erinevalt olümpiamängudest, mille avamisel saabuvad korraldajamaa sportlased staadionile viimasena, on Sakala maleva kaitseliitlastel au marssida Viljandis võidupüha paraadil kõige ees.


Rivistusel osalejad tulevad Vabaduse platsile mööda Tasuja puiesteed lossimägede poolt ja teevad vastupäeva tiiru, nii et 61 esimesena sammuvat Sakala maleva liiget jäävad seisma Jaani kiriku poolses nurgas. Iga maleva jalaväelastele järgnevad autodel miinipilduja- või tankitõrjerühmad.

Pärast kaitseliitlasi marsivad väljakule noorkotkad, naiskodukaitsjad, kodutütred ja vahipataljon, kes rivistuvad samuti platsi ääres. Väljaku keskpaigas võtab koha sisse kolm orkestrit.

Seda, kuidas president Toomas Hendrik Ilves seejärel rivis seisjaid tervitab, mida ta kõnes ütleb ja kuidas mundrikandjad mööda Tallinna tänavat minema marsivad, saab kogu Eestis televiisori vahendusel vaadata kolmapäeval kell 11.25. Need, kes sündmust oma silmaga kaeda soovivad, peaksid koha Vabaduse platsi ääres juba varakult sisse võtma, sest muidu võivad nad kergesti tagumistesse ridadesse jääda.

Paraadi pressiesindaja Taive Kuuse sõnul võivad huvilised ka teisipäeval kell 18 algavat peaproovi vaatama tulla, ehkki presidenti ja teisi kõrgeid külalisi mängivad seal ohvitserid ning tseremooniat, mis õigel päeval kulgeb pidulikus lihvituses, segavad täpsustavad käsklused.

Ligi 900 paraadil osalejat jõudsid Viljandisse teisipäeva pärastlõunal ja majutatakse koolimajadesse. Suurest tulijate hulgast hoolimata pole Kuuse sõnul karta, et kolonnid maanteedel liiklust segaksid, sest inimesed tuuakse bussidega kohale eri suundadest.

«Ka lahingutehnika, mille näitus mõisaparki üles pannakse, saabub 23. juuni hommikul Viljandisse mitut teed pidi ega tohiks teisi liiklejaid häirida,» lausus Kuuse.

Paraad ja sõjamasinad pole sugugi kõik, mida maakaitsepäeva korraldav Kaitseliit viljandlastele vaatamiseks pakub. Kahte päeva mahutatud sündmustesarja tänane kulminatsioon on Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud kontsertetendus.

Ehkki teisipäeval pidi ilmajaama teatel päris kõvasti sadama, kinnitas Taive Kuuse, et etendus mängitakse maha iga ilmaga.

«Loodame ainult, et publik viitsib ka vihmaga kohale tulla ning inimesed võtavad keebid ja istumisalused kaasa,» rääkis pressiesindaja. «Võidupühaks lubatakse õnneks vaid kohatist sadu ning ehk ei ole ükski neist kohtadest Viljandi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles