Viljandis etendub vaatemänguline ja muusikaline ajalootund

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kandvat osa, Läti Henrikut kehastab Pärnu Endla teatri näitleja Priit Loog.
Kandvat osa, Läti Henrikut kehastab Pärnu Endla teatri näitleja Priit Loog. Foto: Urmas Luik

Võidupüha tähistamise osana etendub 22. juunil kell 21.30 Viljandi lauluväljakul «Henrik, Liivimaa kroonik ehk Miks mäletada Ümerat?».

Kaitseliidu nooremleitnandi Taive Kuuse teatel on tegemist Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud kontsertetendusega, mis erineb tavanäidendist. «Pigem võib toimuvat nimetada publikut kaasavaks vaatemänguliseks ja muusikaliseks ajalootunniks,» selgitas Kuuse.

Lavastaja, Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna juhataja Jaanika Juhanson ütles, et ehkki näidendis näeb ka Ümera lahingut kajastavaid võitlusstseene, ei ürita etendus pelgalt peegeldada 800 aastat tagasi toimunut.

«See pole lahingu taaskehastamine rohkem või vähem elutruus vormis, vaid pigem lihtsal, kuid mitte lihtsustatud kujul ajalootund, kontsert- ja liikumiskava, mis tegeleb küsimustega: kuidas me mäletame oma ajalugu ning kuidas mäletada Ümera lahingut ja mida sellest mäletada? Ehk siis kandev teema on rahvuse ja rahvaste mälu, vaadates Ümerale tänasest päevast,» täpsustas ta.

Lavastaja rääkis, etenduse sisu ei rõhu ühele tõele, vaid Ümera lahing mängitakse läbi, et saada aru endist, oma ühiskonnast ja keskkonnast siin ja praegu. «Ning ka publikul on selles oma oluline roll,» lausus Juhanson.

Lugu etendatakse Viljandi lauluväljakul, publik istub laulukaare astmestikul, lauluväljaku väikese oru servadel ja ühel hetkel ka oru keskel.

Lavastaja soovitab publikul istumisalused kaasa võtta.

Kontsertetendus «Henrik, Liivimaa kroonik ehk Miks mäletada Ümerat?» on kahetunnine muusikaline vaatemäng eesti muinasajaloo teemadel, aluseks eesti ajaloolase Andrei Hvostovi näidend «Henrik». See on Ümera lahingu eel- ja järel-lugu, ajalooline taust ja selle käsitlused Läti Henriku vaatepunktist, millele sekundeerivad või vastanduvad tänapäevased seisukohad.

Kandvat osa, Läti Henrikut kehastab Pärnu Endla teatri näitleja Priit Loog. Teistes osades on noored meesnäitlejad Ajjar Ausma, Anatoli Tafitšuk, Johannes Veski, Joonas Parve ja Päär Pärenson ning 20 teatritudengit Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemiast.

Muusikalist külge veavad liivi-eesti bänd Tulli Lum ja eesti bänd Oort. Läbivalt on kaasatud Sakala meeskoor.

Lavastaja Jaanika Juhanson (Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna juhataja).
Teksti kirjutaja Andrei Hvostov.
Liikumisjuht/koreograaf Kardo Ojassalu (lõpetab sel kevadel kultuuriakadeemia koreograafina).
Valguskujundaja Margus Vaigur (Viljandi kultuuriakadeemia, Endla teater).
Kujundaja Merili Laur (lõpetab sel kevadel kultuuriakadeemia butafoori-dekoraatorina).
Korraldusassistent Kaur Kenk (kultuuriakadeemia kultuurikorralduse üliõpilane).
Henrik, Liivimaa kroonik — Priit Loog (Endla teater), Johannes, eesti päritolu Holmi liivlaste preester — Johannes Veski (Cabaret Rhizome), Radislav, Rügeni slaavi päritolu tulevane preester — Anatoli Tafitšuk (Cabaret Rhizome), Wane, liivi vanema Kaupo õepoeg — Ajjar Ausma (Cabaret Rhizome), Saarlane, muistne saarlane — Päär Pärenson (Cabaret Rhizome), Bertold / Pärtel, liivi vanema Kaupo poeg — Kait Kall (kultuuriakadeemia), Lembitu, muistsete eestlaste vanem — Tõnis Niinemets (kultuuriakadeemia), Johanna, vastne ristitu Raikkülast ja XIII sajandi küüditatu — Maili Metssalu (kultuuriakadeemia), Bertold, Mõõgavendade ordu Võnnu konvendi pealik — Madis Mäeorg (kultuuriakadeemia), Kaupo, liivlaste vanem, Rodolf, Vigbold jt orduliikmed, lätlased, liivlased, eestlased — Imre Õunapuu, Hendrik Vissel, Kait Kall, Kristian Põldma, Otto Kosk, Rait Õunapuu, Siim Sups, Vallo Kirs (kultuuriakadeemia), Maarjad, Jumalaema personifikatsioonid — Adeele Sepp, Katre Kaseleht, Katrin Kalma, Kirsti Villard, Klaudia Tiitsmaa, Liis Lindmaa, Loore Martma, Maaja Hallik, Maili Metssalu, Marika Palm, Saara Kadak (kultuuriakadeemia), inimesed tänapäevast: saunamees, kirjamees ja poliitik — Joonas Parve (Cabaret Rhizome), kõnekirjutaja — Kirsti Villard (kultuuriakadeemia), arheoloog — Liis Lindmaa (kultuuriakadeemia), taarausulised, muinasusu taaskehastajad— Vallo Kirs, Katre Kaseleht (kultuuriakadeemia).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles