Politsei piirkonnavanem istub vallajuhi toolile

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi konstaablijaoskonna piirkonnavanem Taimo Tugi (paremal) on politseitööd teinud 17 aastat. Pool aastat tagasi osales ta esimest korda kandidaadina valimistel ja tõenäoliselt juba sel nädalal valitakse ta Karksi vallavanemaks.
Karksi konstaablijaoskonna piirkonnavanem Taimo Tugi (paremal) on politseitööd teinud 17 aastat. Pool aastat tagasi osales ta esimest korda kandidaadina valimistel ja tõenäoliselt juba sel nädalal valitakse ta Karksi vallavanemaks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel nädalal Karksi vallavanema ametist lahkuva Arvo Malingu asemele pakub võimuliit kohalikku politseinikku Taimo Tugi. Vallarahval tuleb aga valmis olla selleks, et uut konstaablit neile enam ei saadetagi.

Politsei- ja piirivalveameti praktika on juba mitmel aastal olnud see, et lahkunud piirkonnapolitseiniku asemele uut ei palgata.

Konstaablid võivad kaduda

Sakala andmetel on juba järgmise aasta hakul ühe kava kohaselt plaanis kõik konstaablikohad kaotada. Nende asemel peaksid hakkama tööle patrullpolitseinikud ja menetlejad. Võimalik on ka variant, et iga 10 000 elaniku kohta jääb üks konstaabel.

«Mina seda mõtet muidugi õigeks ei pea,» tunnistas vallavanema kandidaadiks seatud Taimo Tugi. «Õigem oleks kindlasti oma konstaabel, kes oleks kogukonnale tuttav inimene.»

Kui 37-aastane Tugi neljapäeval Karksi vallavanemaks valitakse, tuleb tal tõenäoliselt üsna kiirelt hakata tegelema teiste teemade seas ka kohalike inimeste turvalisuse küsimustega. Kui praegu töötab Karksi politseijaoskonnas kolm meest, siis suve keskel jääb tõenäoliselt alles vaid üks. Tugi lahkub poliitikasse ning 20 aastat Lõuna-Viljandimaal politseitööd teinud Siim Siig võib siirduda pensionile. Tugi on aga valmis astuma abipolitseinike sekka, et aidata vallas turvalisust tagada.

1998. aastal politseinikuna Karksi vallas tööle hakanud Taimo Tugi meenutas, et tol ajal töötas Lõuna-Viljandimaal 12 konstaablit. Nüüd on järel vaid kolm meest ja selle aasta lõpuks ei pruugi enam ühtki olla.

Viljandi politseijaoskonna juhi Alvar Pähkli sõnul on viimaste aastate trend olnud tõepoolest selline, et lahkunud konstaabli ametikohale pole kedagi võetud. Praegu on maakonnas kokku 14 piirkonnakonstaablit ning paari aastaga on neid kolme võrra vähemaks jäänud.

Milliseks politseitöö lähemas tulevikus kujuneb, ei osanud Pähkel kommenteerida, sest politsei- ja piirivalveametis on koostamisel reformiplaan, mis näeb ette politseinike töökorralduse muutumist ning sellega kaasnevat palgatõusu.

Uued juhid

17 aastat politseinikuna töötanud Taimo Tugile on kohalikku poliitikasse siirdumine ja vallajuhtimise ülevõtmine täiesti uus kogemus. Läinud sügisel osales ta esimest korda kandidaadina kohalikel valimistel ning pärast seda asus vallavalitsuse liikmeks.

Tugi tunnistas, et omavalitsuse juhtimist tuleb tal õppida, kuid tema suureks eeliseks peab volikogu esimees Siret Vene valla elanike ja olude head tundmist. «Ta on kogu elu olnud Karksi valla elanik ning politseitöö kaudu tunneb ta ka kohalikke inimesi,» lausus Vene.

Kui Tugi leiab võimuliidus piisava toetuse, asuvad Karksi valda juhtima inimesed, kes pole varem kohalikus poliitikas kaasa rääkinud. Nii Tugi kui Vene kandideerisid Isamaa ja Res Publica Liidu koosseisus sügisel esimest korda volikokku.

Vallavanema kohalt lahkuv Arvo Maling on Sakalale öelnud, et on valmis jääma vallavalitsuse liikmeks, et oma kogemusi edasi anda. 17 aastat vallavanemana töötanud Malingust saab aktsiaseltsi Nuia PMT juht.

Karksi volikogu koguneb neljapäeval ning Siret Vene sõnul on Taimo Tugil vallavanema kohale kogu võimuliidu toetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles